E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32194
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
2
2

Ūdens patēriņa starpības sadale

J
jautā:
22. martā, 2024
Zane

Labdien! Vēlos noskaidrot, vai daudzdzīvokļu mājas pārvaldnieks ūdens skaitītāju nenomainīšanas dēļ ir tiesīgs vienam dzīvoklim pieskaitīt visu mājas ūdens zudumu (vienā mēnesī tie ir 50, otrā 19 m3). Ne ūdenssaimniecības, ne pārvaldīšanas līgumā nav atrunāta konkrēta kārtība vai noteikts, kā sadala ūdens starpību. Līdz ar to noprotams, ka būtu jāpiemēro MK 09.12.2008. noteikumu Nr. 1013 19.2 punktā noteiktā formula. Bet pārvaldnieks apgalvo, ka vietējās (Jelgavas pilsētas) pašvaldības saistošajos noteikumos noteiktā ūdens patēriņa norma vienam iedzīvotājam mēnesī piemērojama tikai gadījumā, ja dzīvojamās mājas ievadā nav uzstādīts komercuzskaites mēraparāts, un attiecīgi atsakās veikt pārrēķinu, piemērojot formulu (vienā mēnesī būtu 22,5 un otrā 12,75 m3). Vai šajā gadījumā pārvaldnieks ir rīkojies atbilstoši normatīvo aktu regulējumam? 

A
atbild:
02. aprīlī, 2024
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Līga Sileniece, zvērināta advokāta palīdze

Saskaņā ar likuma “Par valsts un dzīvojamo māju privatizāciju” 50. panta 5. daļu, ja dzīvokļu īpašnieki nav vienojušies par ūdensapgādes pakalpojumu apmaksas kārtību, kritērijus, pēc kuriem tiek noteikta katra dzīvokļa īpašnieka apmaksājamā daļa par saņemto pakalpojumu, nosaka Ministru kabinets. Līdz ar to ir piemērojami Ministru kabineta (MK) 2008. gada 9. decembra noteikumi Nr. 1013 “Kārtība, kādā dzīvokļa īpašnieks daudzdzīvokļu dzīvojamā mājā norēķinās par pakalpojumiem, kas saistīti ar dzīvokļa īpašuma lietošanu” un tajos noteiktā formula.  

Noteikumu 19.2 punkts noteic, ka formulā iekļautā ūdens patēriņa norma vienam iedzīvotājam mēnesī (personai m3/mēnesī) nosakāma atbilstoši vietējās pašvaldības saistošajiem noteikumiem. Minēto noteikumu 19.3 punkts paredz: gadījumā, ja pēc norādītās formulas piemērošanas netiek pilnībā sadalīta ūdens patēriņa starpība, attiecīgo starpību sadala uz visiem dzīvokļu īpašumiem atbilstoši pārvaldnieka izvēlētajai starpības sadales kārtībai, kuras veidi noteikti MK noteikumu Nr. 1013 19. punktā. Cita kārtība, tai skaitā visas starpības attiecināšana uz vienu dzīvokļa īpašnieku, ir pretrunā iepriekš minētajiem MK noteikumiem.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas