E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32186
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Veselība
3
3

Ķirurga kompetencē ir visu vecumu cilvēku ārstēšana

J
jautā:
22. martā, 2024
Artūrs

Labdien! Vai reģionālajā slimnīcā ķirurgs, t. sk. ārsts rezidents/stažieris, ir tiesīgs operēt nepilngadīgu pacientu, ja minētajā ārstniecības iestādē nav pieejams bērnu ķirurgs? Vai arī šajā gadījumā nepilngadīgo pacientu, saskaņojot ar Katastrofu medicīnas centrā dežurējošo bērnu ķirurgu, būtu jāpārsūta tālākai aprūpei uz Bērnu klīnisko universitātes slimnīcu?

A
atbild:
19. aprīlī, 2024
Veselības inspekcija
Inese Vēvere, Veselības aprūpes departamenta vecākā referente
Santa Galiņa
LV portāls

Ministru kabineta noteikumu Nr. 268 “Noteikumi par ārstniecības personu un studējošo, kuri apgūst pirmā vai otrā līmeņa profesionālās augstākās medicīniskās izglītības programmas, kompetenci ārstniecībā un šo personu teorētisko un praktisko zināšanu apjomu” 103. punkts noteic, ka ķirurga kompetencē ir visu vecumu cilvēku iedzimtu un iegūtu, akūtu un hronisku ķirurģisko slimību, traumatisko bojājumu un jaunveidojumu izmeklēšana, diagnostika, konservatīvā un ķirurģiskā ārstēšana, intensīvā terapija.

Savukārt šo pašu noteikumu 131. punktā ir noteikts, ka bērnu ķirurga kompetencē ir jaundzimušo, bērnu un pusaudžu orgānu iedzimtu anomāliju un ķirurģisko slimību, kā arī traumatisko bojājumu diagnostika, ārstēšana, neatliekamā palīdzība, profilakse un rehabilitācija.

Veselības inspekcijas Veselības aprūpes departamenta vecākā referente Inese Vēvere paskaidro, ka speciālistiem, kuru pamatspecialitāte ir ķirurgs, ir kompetence savas specialitātes ietvaros sniegt pamatpakalpojumus arī bērniem, bet vienlaikus uzsverams, ka ārsti ar bērnu ķirurga specialitāti var sniegt augstākas sarežģītības pakalpojumus.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas