E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 3166
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
1

Ūdens patēriņa starpību sadala atbilstoši MK noteikumiemm

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. novembrī, 2013
Simona

MK noteikumu Nr. 1013 19.punkts nosaka, ka gadījumā, ja rodas ūdens patēriņa starpība, tiek veikts ūdens patēriņa pārrēķins un dzīvokļa īpašnieki ūdens starpību sedz atbilstoši atsevišķo īpašumu skaitam. 19.1punkts nosaka, ka netiek piemērots noteikumu 19.punkts, ja dzīvojamā mājā ir dzīvokļu īpašnieki, kuri nav nodevuši ūdens skaitītāja rādījumus 3 mēn. pēc kārtas, kuri atkārtoti nav ļāvuši pārvaldniekam veikt skaitītāju pārbaudi, kuru skaitītāji ir bojāti, nav noplombēti, plombējums ir bojāts vai tie nav verificēti, kā arī kuru dzīvokļos nav uzstādīti ūdens patēriņa skaitītāji, tad ūdens patēriņa starpība tiek sadalīta starp tiem. Savukārt noteikumu 33.82.punkts nosaka, ka 19.1punkts līdz 2013.gada 31.decembrim nav piemērojams tiem dzīvokļa īpašniekiem, kuriem ūdens patēriņa skaitītāji nav uzstādīti. Vai situācijā, ja ūdens patēriņa starpība ir, piemēram, 40m3, tad papildus ūdens patēriņam vēl jāsedz arī ūdens patēriņa starpība tiem, piemēram, 3 dzīvokļu īpašniekiem, kuri nav nodevuši skaitītāju rādījumus 3 mēn. pēc kārtas (skaitītāji nav pārbaudīti, ir bojāti vai nav verificēti), lai gan dzīvojamā mājā kopā ir 70 dzīvokļu?

A
atbild:
15. novembrī, 2013
SIA „Jelgavas nekustamā īpašuma pārvalde”
Jana Antsone, Juridiskās daļas vadītāja

Pirmkārt, vēršam uzmanību uz to, ka noteikumi piemērojami līdz dienai, kamēr dzīvokļu īpašnieku sabiedrība vai ar dzīvokļu īpašnieku savstarpēju līgumu pilnvarota persona ar nodošanas un pieņemšanas aktu pārņem dzīvojamās mājas pārvaldīšanas tiesības un dzīvokļu īpašnieki nav savstarpēji vienojušies par to, kā tiek noteikta katra īpašnieka apmaksājamā daļa par saņemto pakalpojumu un tā sniegšanas kārtība.

Attiecībā uz uzdoto jautājumu – faktiski sanāk, ka līdz jaunajam gadam ūdens patēriņa starpība tiek sadalīta atbilstoši MK noteikumu Nr. 1013 19.punktā noteiktajam - ja veidojas starpība starp mājas kopējā ūdens skaitītāja rādījumu un dzīvokļu īpašumos ar skaitītājiem noteikto ūdens patēriņu, ieskaitot arī avārijās un remontā nopludināto ūdens daudzumu (turpmāk – ūdens patēriņa starpība), tiek veikts ūdens patēriņa pārrēķins. Dzīvokļa īpašnieks ūdens patēriņa starpību sedz atbilstoši atsevišķo īpašumu skaitam.

Minēto MK noteikumu 19.1.1. un 19.1.4.punktos noteiktā kārtība arī ir spēkā no 1.oktobra, taču to nevar piemērot, jo šajos punktos ir noteikts termiņš 3 mēneši, bet, ņemot vērā, ka noteikumi ir spēkā ar 1.oktobri, nevar sadalīt uz šiem dzīvokļu īpašniekiem, pirms nav pagājuši šie 3 mēneši (19.1 1.: „/../ kuri nav iesnieguši informāciju par ūdens skaitītāja rādījumu vismaz trīs mēnešus pēc kārtas;” 19.1 4.: „/../ kuru dzīvokļa īpašumā esošo ūdens patēriņa skaitītāju pārbaudē konstatēts, ka ūdens patēriņa skaitītāji ir bojāti, tie nav noplombēti, to plombējums ir bojāts vai tie nav verificēti triju mēnešu laikā pēc verificēšanas termiņa beigām”.) Vienīgi var piemērot normatīvā akta 19.1.3.punktu, ja gadījumā ir situācija, ka pārvaldnieks nav ielaists dzīvoklī, lai apsekotu skaitītājus (19.1 3.: „/../ kuri atkārtoti nav ļāvuši pārvaldniekam veikt savā dzīvokļa īpašumā esošo ūdens patēriņa skaitītāju pārbaudi, ja pārvaldnieks par šādas pārbaudes veikšanu rakstiski paziņojis vismaz nedēļu iepriekš, nosūtot paziņojumu uz dzīvokļa īpašumu, kurā plānota skaitītāju pārbaude”).

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas