E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31620
Lasīšanai: 3 minūtes

Kā nojaukt vecu ķieģeļu būvi

J
jautā:
01. februārī, 2024
Daina

Kā notiek process Jelgavā, ja vēlos dārzā nojaukt esošo ķieģeļu būvi (25 m2) un uzcelt jaunu koka karkasa būvi 59 m2? Vai tā būs pirmās pakāpes būve, kurai nav jāsaskaņo projekts? Vai ir vajadzīga nojaukšanas atļauja un jaunās būves saskaņošana? Paldies!

A
atbild:
06. februārī, 2024

Esošās ķieģeļu būves (25 m2) nojaukšanai saskaņā ar Ministru kabineta 2014. gada 2. septembra noteikumu Nr. 529 “Ēku būvnoteikumi” (turpmāk – noteikumi) 7.13. punktu jāizstrādā paziņojums par būvniecību, ja paredzēta pirmās grupas ēkas nojaukšana. Noteikumu 22.3. punkts noteic, ka minēto noteikumu 7.1 3. un 7.1 4. apakšpunktā norādītajā gadījumā būvvaldē jāiesniedz arī situācijas plāns atbilstošā vizuāli uztveramā mērogā (M 1:250; M 1:500; M 1:1000), kurā norādīta nojaucamā ēka vai ēkas novietojums zemesgabalā un tā ārējie izmēri un kuru var izstrādāt pats būvniecības ierosinātājs, kā arī citu personu saskaņojumi, ja saskaņā ar normatīvajiem aktiem tādi nepieciešami. Paziņojums par būvniecību (jūsu gadījumā par nojaukšanu) kopā ar vizuālajiem materiāliem jāiesniedz elektroniski Būvniecības informācijas sistēmā (bis.gov.lv).

Saskaņā ar Ministru kabineta 2014. gada 19. augusta noteikumiem Nr. 500 “Vispārīgie būvnoteikumi” vienstāva ēka ar apbūves laukumu līdz 60 m2 ir pirmās grupas ēka. Pirmās grupas būvju būvniecību ierosina, iesniedzot būvvaldē paskaidrojuma rakstu.

Noteikumu 7.2 1. punkts paredz, ka pirmās grupas ēkas vai otrās grupas palīgēkas, vai lauksaimniecības nedzīvojamās ēkas jaunai būvniecībai vai novietošanai izmanto paskaidrojuma rakstu. 12. punktā noteikts, ka būvniecības ierosinātājs pats var izstrādāt nepieciešamos būvniecības ieceres dokumentus pirmās grupas dzīvojamai ēkai vai tās daļai, pirmās vai otrās grupas palīgēkai, kā arī lauksaimniecības nedzīvojamai ēkai, kuras parametri (stāvu skaits, apbūves laukums, būvtilpums) nepārsniedz noteikumu 107.1. apakšpunktā minētos parametrus (ēkas apbūves laukums ne lielāks par 400 m2, ēkas būvtilpums – līdz 2000 m3).

Paskaidrojuma raksts kopā ar vizuālajiem materiāliem, kurus nosaka noteikumu 23. punkts un tā apakšpunkti, jāiesniedz elektroniski Būvniecības informācijas sistēmā (bis.gov.lv).

Neskaidrību gadījumā aicinām vērsties Jelgavas valstspilsētas pašvaldības būvvaldē (tālruņa numurs: 63005576).

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas