E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31571
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Par pabalstiem pirmsadopcijas un adopcijas periodā

J
jautā:
18. janvārī, 2024
Madara

Labdien! Ja pareizi saprotu, tad pirms bērna adopcijas bērns vispirms nonāk ģimenē pirmsadopcijas aprūpē, kas var ilgt līdz sešiem mēnešiem. Šajā laikposmā potenciālais vecāks dodas bezalgas atvaļinājumā un tikai pēc tam, kad tiesa ir apstiprinājusi adopciju, var doties BKA. Vai tas nozīmē, ka BKA laikā tiks saņemts mazāks pabalsta apjoms, jo tiek ņemti vērā ienākumi pēdējo 12 mēnešu periodā?

A
atbild:
16. februārī, 2024
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Solvita Sukure, Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte
Santa Galiņa
LV portāls

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte Solvita Sukure paskaidro: pirmsadopcijas periodā adoptētājs var izvēlēties saņemt vecāku pabalstu vai atlīdzību par adoptējamā bērna aprūpi. Pirmsadopcijas periodā darba devējs piešķir bezalgas atvaļinājumu, kas piešķirts sakarā ar nepieciešamību kopt bērnu, un tas tiek pielīdzināts bērna kopšanas atvaļinājumam. Pēc tam, kad adopcija ir apstiprināta tiesā, darba devējs piešķir bērna kopšanas atvaļinājumu.

Ja adoptētājs pirmsadopcijas periodā izvēlas saņemt vecāku pabalstu, tad tā izmaksu turpina arī pēc tam, kad ir stājies spēkā tiesas spriedums par adopcijas apstiprināšanu.

Savukārt, ja adoptētājs pirmsadopcijas periodā ir izvēlējies saņemt atlīdzību par adoptējamā aprūpi, tad pēc tam, kad tiesa ir apstiprinājusi adopciju, atlīdzības izmaksa tiek pārtraukta un adoptētājam jāiesniedz iesniegums vecāku pabalsta piešķiršanai.

Vecāku pabalstam vidējo iemaksu algu aprēķina par 12 kalendāra mēnešu periodu, kas beidzas divus mēnešus pirms tā mēneša, no kura tiek piešķirts pabalsts. Ja vidējās iemaksu algas aprēķināšanas 12 kalendāro mēnešu perioda daļā iemaksu alga nav bijusi bezalgas atvaļinājuma, kas piešķirts adoptētājam sakarā ar nepieciešamību kopt bērnu, dēļ, tad vidējo iemaksu algu nosaka, attiecīgajā periodā neieskaitot minētā atvaļinājuma dienas.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas