E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31532
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
1
1
1

Apsaimniekošanas maksas apmērs

J
jautā:
15. janvārī, 2024
Diăna

Kādā veidā lemj par autostāvvietas ikmēneša apsaimniekošanas maksas apmēru, kas ir neapdzīvojama telpa ar kadastra numuru, nostiprināta zemesgrāmatā, neatrodas mājas kopīpašuma daļā, bet ir atsevišķs kopīpašums, kam pieder daļas no mājas kopīpašuma?

A
atbild:
22. janvārī, 2024

Saskaņā ar Dzīvokļa īpašuma likuma 2. panta otro daļu dzīvokļa īpašums kā lietu kopība sastāv no atsevišķā īpašuma un attiecīgas kopīpašuma domājamās daļas. Dzīvokļa īpašuma sastāvā ietilpstošais atsevišķais īpašums un kopīpašuma domājamā daļa tiesiski nav atdalāmi.

Savukārt atsevišķā dzīvokļa īpašuma jēdziens ir ietverts likuma 3. panta pirmajā daļā, t. i., atsevišķais īpašums ir dzīvojamā mājā esošs būvnieciski norobežots un funkcionāli nošķirts dzīvoklis, neapdzīvojamā telpa vai mākslinieka darbnīca, kas kā dzīvojamā vai nedzīvojamā telpu grupa reģistrēta Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā (turpmāk – Kadastra informācijas sistēma).

Tādējādi arī neapdzīvojamās telpas, komerctelpas, darbnīcas u. c. telpas, kas ierakstītas zemesgrāmatā kā atsevišķs īpašums, ir pielīdzināmas dzīvokļu īpašuma jēdzienam dzīvojamās mājas pārvaldīšanas jomā.

Ņemot vērā minēto, apsaimniekošanas maksas apmērs neapdzīvotām telpām var būt noteikts tādā pašā apjomā kā dzīvokļa īpašumiem visā mājā.

Dzīvojamās mājas pārvaldīšanas izdevumu apmērs ir nosakāms Dzīvokļa īpašuma likuma 13. pantā noteiktajā kārtībā.  

Dzīvokļu īpašnieku kopība var lemt par minētās maksas apmēra samazināšanu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 294 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas