E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31452
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

To, vai darbinieku skaita samazināšana ir organizēta likumīgi, vērtē tiesa

J
jautā:
09. janvārī, 2024
Ginta

Labdien! Pēc cik ilga laika uzņēmums var atjaunot likvidētu amatu? Ja esmu atbrīvots, pamatojoties uz Darba likuma 101. panta pirmās daļas 9. punktu, vai uzņēmums jau pēc mēneša var meklēt jaunu darbinieku šajā amatā?

A
atbild:
16. janvārī, 2024
Valsts darba inspekcija
Dace Stivriņa, Klientu atbalsta nodaļas vadītāja

Darba likums nenosaka aizliegumu vai ierobežojumus darba devējam aizpildīt amata vietu, ja ir bijusi darbinieku skaita samazināšana.

Ja darba devējs uzskata par lietderīgu uzņēmumā veikt saimnieciskus un organizatoriskus pasākumus, kā rezultātā tiek īstenota darbinieku skaita samazināšana vai amatu likvidēšana, darba devējam ir tiesības uzteikt darbiniekam darba līgumu, pamatojoties uz Darba likuma 101. panta pirmās daļas 9. punktu – darbinieku skaita samazināšana. Darba devējam pirms darba tiesisko attiecību uzteikšanas jāizpilda Darba likuma 108. un 110. pantā noteiktās prasības, kā arī jānoskaidro, vai atbilstoši Darba likuma 109. pantā noteiktajam nepastāv aizliegumi un ierobežojumi darba tiesisko attiecību uzteikšanai un pārtraukšanai. Tāpat uzteikt darba līgumu Darba likuma 101. panta pirmās daļas 9. punktā minētā iemesla dēļ ir atļauts tad, ja darba devējam nav iespējams darbinieku ar viņa piekrišanu nodarbināt citā darbā tai pašā vai citā uzņēmumā.

Uzsakot darba līgumu, pamatojoties uz Darba likuma 101. panta pirmās daļas 9. punktu, darba devējam ir pienākums izmaksāt darbiniekam atlaišanas pabalstu Darba likuma 112. pantā noteiktajā apmērā.

Ja, iespējams, uzņēmumā faktiski nav notikusi darbinieku skaita samazināšana, tad darbinieks saskaņā ar Darba likuma 122. pantā noteikto viena mēneša laikā no uzteikuma saņemšanas dienas var prasīt, lai tiesa darba devēja uzteikumu atzīst par spēkā neesošu. Citos gadījumos, kad pārkāptas darbinieka tiesības turpināt darba tiesiskās attiecības, viņš viena mēneša laikā no atlaišanas dienas var celt tiesā prasību par atjaunošanu darbā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas