E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31306
Lasīšanai: 3 minūtes

Vai pilngadīgs bērns var saņemt apgādnieka zaudējuma pensiju

J
jautā:
21. decembrī, 2023
Dana

Labdien! Tēvs nomira jūlijā, un dēlam oktobrī palika 18 gadi. Vai viņš var saņemt apgādnieka zaudējuma pabalstu? Un cik ilgi?

A
atbild:
18. janvārī, 2024
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Sanita Letapura, Pensiju metodiskās vadības daļas vecākā eksperte
Santa Galiņa
LV portāls

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) Pensiju metodiskās vadības daļas vecākā eksperte Sanita Letapura norāda, ka tiesības uz apgādnieka zaudējuma pensiju ir mirušā apgādnieka bērniem, ja apgādnieks ir bijis apdrošinātā persona un viņa kopējais apdrošināšanas stāžs nav mazāks par 15 gadiem. Aprēķinot kopējo apdrošināšanas stāžu, tiek summēts mirušā faktiskais apdrošināšanas stāžs un iespējamais apdrošināšanas stāžs (no mirušā nāves dienas līdz likumā noteiktajam pensijas vecumam).

Savukārt tiesības uz šo pensiju pēc 18 gadu vecuma sasniegšanas ir mirušās personas bērniem, ja bērni mācās vai studē vispārējās, profesionālās izglītības iestādēs, koledžās vai augstskolās pilna laika klātienē, izņemot laiku, kad ir pārtraukuši studijas, un nav vecāki par 24 gadiem. Ja bērnam ir noteikta invaliditāte pirms 18 gadu vecuma sasniegšanas, apgādnieka zaudējuma pensiju izmaksā bez vecuma ierobežojuma un neatkarīgi no tā, vai bērns mācās.

Ņemot vērā minēto, jūsu gadījumā, lai dēls saņemtu apgādnieka zaudējuma pensiju, svarīgs ir tēva apdrošināšanas stāžs, kas nedrīkst būt mazāks par 15 gadiem, un fakts, vai dēls mācās vai studē pilna laika klātienē. Bērna invaliditātes gadījumā mācīšanās fakts nav svarīgs.

Savukārt, ja mirušajam apgādniekam nav apgādnieka zaudējuma pensijas piešķiršanai nepieciešamā apdrošināšanas stāža, tad var tikt piešķirts valsts sociālā nodrošinājuma pabalsts apgādnieka zaudējuma gadījumā. Pabalsta izmaksu pēc bērna pilngadības sasniegšanas turpina, ja bērns mācās vispārējās izglītības vai profesionālās izglītības iestādē un nav vecāks par 20 gadiem vai studē augstskolā dienas nodaļā (pilna laika klātienē) un nav vecāks par 24 gadiem.

Lai iegūtu detalizētu informāciju par jūsu gadījumu, vecākā eksperte S. Letapura aicina vērsties VSAA.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas