E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31031
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Uzturēšanās atļaujas saņemšanai jāiesniedz visi PMLP pieprasītie dokumenti

J
jautā:
19. novembrī, 2023
Ilona

Labdien! Ir radusies prātam neaptverama situācija – vīrs, Krievijas pilsonis (visu mūžu nostrādāja LV), ar anulēto pastāvīgās uzturēšanās atļauju Latvijā šobrīd cenšas saņemt termiņuzturēšanās atļauju sakarā ar ģimenes apvienošanu (sieva ir Latvijas pilsone, arī abi mazie bērni ir Latvijas pilsoņi). PMLP jau trešo reizi rakstiski atbild ar pamatojumu, ka jāsniedz papildu dokumenti, lēmums – pagarināt lietas izskatīšanu. Pārsūdzēt lēmumu, kā rekomendējoši raksta PMLP, mums nav vēlmes, vērsties pie juristiem nav laika. Mēs vēlamies veltīt savu laiku un uzmanību ģimenei, dzīvot Latvijā. Kura valsts iestāde ir kompetenta iejaukties, lai varētu palīdzēt saglabāt ģimenes apvienošanu Latvijā? Kad PMLP individuāli izskata konkrētu gadījumu? Pēc kādiem kritērijiem? Pēc PMLP rakstiskajām atbildēm rodas iespaids, ka Latvijai nav vajadzīgas veselas ģimenes ar pilsoņiem. Būtībā ir traģiski, jo šobrīd šāda veida taktika lietu izskatīšanā apdraud veselo ģimeņu pastāvēšanu. Kur mēs varam vērsties, lai mūsu ģimene netiktu nošķirta?

A
atbild:
30. novembrī, 2023
Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde
Personāla vadības un sabiedrisko attiecību departaments
Sarmis Mikuda
LV portāls

Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) skaidro, ka aprakstītā situācija varētu būt radusies, jo jautājumā minētais Krievijas Federācijas pilsonis, visticamāk, nav nokārtojis valsts valodas pārbaudi, kā to nosaka Imigrācijas likums, tādēļ šobrīd pieprasa termiņuzturēšanās atļauju Latvijas Republikā. Valodas pārbaudes nokārtošanas gadījumā šāda situācija nebūtu izveidojusies. Atbilstoši Imigrācijas likumā un Administratīvā procesa likumā noteiktajam PMLP ir tiesīga gan pieprasīt papildu dokumentus, gan pagarināt lēmuma pieņemšanas termiņu. Jāatgādina, ka Krievijas Federācijas pilsoņu pieteikumiem tiek veikta arī papildu pārbaude, ko īsteno kompetentās valsts drošības iestādes.

Atbilstoši Grozījumam Imigrācijas likumā, kas stājās spēkā 2023. gada 19. septembrī, noteikts, ka:

Krievijas Federācijas pilsonim, kura pastāvīgās uzturēšanās atļauja zaudē spēku, ir tiesības pieprasīt jaunu pastāvīgās uzturēšanās atļauju:

  • ja šī persona nokārtojusi valsts valodas prasmes pārbaudi;
  • ja šī persona ir kārtojusi valsts valodas prasmes pārbaudi, bet līdz 2023. gada 30. novembrim to nav nokārtojusi, bet apņemas atļaujas derīguma laikā apgūt valsts valodu.

Tā kā jūsu dzīvesbiedram PMLP ir pagarinājusi lietas izskatīšanu un pieprasījusi iesniegt papildu dokumentus, tad nepieciešams rūpīgi iepazīties ar PMLP vēstulēs minēto skaidrojumu un iesniegt tos dokumentus, kuri tiek pieprasīti. Kamēr tas nenotiks, pozitīvs lēmums par uzturēšanās atļaujas izsniegšanu netiks pieņemts. Ja jūsu dzīvesbiedram nav skaidrības par turpmāk veicamajām darbībām, viņam personīgi jāvēršas PMLP. PMLP nesniedz informāciju trešajām personām.

Papildus vēršama uzmanība, ka emocijas problēmu ar uzturēšanās atļaujas saņemšanu neatrisinās, bet nogaidīšanas taktikas īstenošana var rezultēties ar lēmumu par izraidīšanu no valsts.

Ja jūs neapmierina PMLP sniegtās atbildes, tostarp pieņemtais lēmums par lietas izskatīšanas pagarināšanu, jūs to varat pārsūdzēt augstākstāvošai iestādei, šajā gadījumā – Iekšlietu ministrijai.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas