E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30503
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Finanses

Kas ir termins “trešā persona” OCTA likuma kontekstā

J
jautā:
18. septembrī, 2023
Jūlija

Lūdzu, paskaidrojiet terminu “trešā persona” OCTA likuma kontekstā! Pēc likuma definējums ir diezgan plašs, un tas ir “jebkura fiziskā vai juridiskā persona, kurai ceļu satiksmes negadījuma dēļ ir nodarīti zaudējumi un pienākas apdrošināšanas atlīdzība”. Vai tas nozīmē, ja negadījumā, kurā iesaistīti tikai divi transportlīdzekļi, cieta mans transportlīdzeklis un man piederošā manta, es esmu ne tikai cietusī puse, bet vienlaikus arī trešā persona, kurai nodarīti mantiskie zaudējumi?

A
atbild:
19. septembrī, 2023

Sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas likuma 1. panta pirmajā daļā tiek definēti šādi divi termini, ko var attiecināt uz ceļu satiksmes negadījumā cietušajām personām:

  • cietusī persona – fiziskā persona, kurai ceļu satiksmes negadījumā nodarīts veselības kaitējums, izņemot ceļu satiksmes negadījumā zaudējumu nodarījušā transportlīdzekļa vadītāju (OCTA likuma 1. panta pirmās daļas 8. punkts); tas nozīmē, ka ar terminu “cietusī persona” OCTA likuma izpratnē apzīmē tādu personu, kurai ceļu satiksmes negadījuma rezultātā nodarīts veselības kaitējums un kurai pienākas apdrošināšanas atlīdzība OCTA likuma izpratnē;
  • trešā persona – jebkura fiziskā vai juridiskā persona, kurai ceļu satiksmes negadījuma dēļ ir nodarīti zaudējumi un pienākas apdrošināšanas atlīdzība (OCTA likuma 1. panta pirmās daļas 15. punkts); tas nozīmē, ka termins “trešā persona” ir plašāks nekā termins “cietusī persona”, jo ietver arī terminu “cietusī persona”.

Ņemot vērā jūsu aprakstīto situāciju, ja ceļu satiksmes negadījumā ir iesaistīti tikai divi transportlīdzekļi un nav nodarīts kaitējums iesaistīto personu veselībai, uz ceļu satiksmes negadījumā iesaistīto personu, kurai pienākas vai kura pretendē uz apdrošināšanas atlīdzību, attiecināms termins “trešā persona”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas