E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30461
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Datu aizsardzība izglītības iestādēs

J
jautā:
14. septembrī, 2023
Kristīne

Labdien! Es iesniedzu dokumentus skolā, lai tajā uzņemtu manu septiņus gadus veco dēlu. Izgājām pedagoģiski medicīnisko komisiju. Saņēmām atzinumu, kurā bija norādīts, ka viņam nepieciešami atbalsta pasākumi, tāpēc piešķirts 57. kods. Kad iesniedzu dokumentus, man neko neteica par to, ka skola neatbalsta tāda veida atbalsta pasākumus. Skola strādā ar bērniņiem, kuriem piešķirts 56. un 58. kods. Nākamajā dienā man piezvanīja skolas lietvede un pateica, ka nevarot uzņemt manu bērnu skolā.

Vai skolotāji drīkst izpaust informāciju par bērnu, kurš netika uzņemts, un iemeslu, kādēļ viņš netika uzņemts, citiem skolotājiem, kuri savukārt izpauž attiecīgo informāciju trešajai personai?

A
atbild:
29. septembrī, 2023

Noprotams, ka jūs satrauc veids, kā tika apstrādāti jūsu dēla personas dati. Lai sniegtu atbildi, sazinājāmies ar Datu valsts inspekciju (DVI), kur paskaidroja, ka atbilstoši Vispārīgajai datu aizsardzības regulai par datu apstrādi un tās drošību ir atbildīgs pārzinis. Šajā gadījumā datu apstrādes pārzinis ir izglītības iestāde, kuras pienākums ir kontrolēt un vienlaikus arī instruēt savus nodarbinātos, ka datus citiem nodarbinātajiem drīkst nodot tikai gadījumos, kad, piemēram, viņu amata aprakstā ir iekļauts pienākums, kuru nevar izpildīt bez konkrēto datu apstrādes.

Jautājumā aprakstītajā situācijā, ja izglītības iestādes lietvedes pienākumos ietilpst informēt potenciālo skolēnu vecākus par neuzņemšanu skolā, vienlaikus pamatojot šādu skolas lēmumu, datu apstrāde ir notikusi atbilstoši. Tāpat arī jebkuram citam skolas darbiniekam, kurš piedalās pieteikumu izvērtēšanā, lēmuma pieņemšanā vai sagatavošanā, ir tiesības apstrādāt datus par bērnu. Tomēr tas nenozīmē, ka visiem citiem skolas darbiniekiem vai skolotājiem ir jābūt pieejamai tādai pašai informācijai, uzsver DVI.

Uz darbinieku darbībām, mutiski izpaužot informāciju citām personām, attiecas atbildība par informācijas nepamatotu izplatīšanu, nevis Datu regulas prasības. Šajos gadījumos persona (vecāks, ja informācija par viņa bērnu tika mutiski izstāstīta kādam citam) var civiltiesiskajā kārtībā vērsties pret konkrēto personu un prasīt kompensāciju.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas