E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30328
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis

Regulējums, kas attiecas uz dzīvojamo māju pārvaldīšanu

J
jautā:
01. septembrī, 2023
Elīza

Labdien! Kur ir iespējams iegūt informāciju par nekustamo īpašumu uzturēšanas pasākumu standartu? Cik noprotu, Latvijā tāds vēl nav izstrādāts un, pētot dažādus informācijas avotus, netiek plānots tādu izstrādāt. Tas, ko var atrast par jebkādām darbībām uzturēšanas jomā, ir izsvaidīts pa dažādiem normatīvajiem aktiem. Kāda ir šo normatīvo aktu hierarhija? Vai man ir jāvadās pēc īpašuma uzturēšanas darbībām, kas ir minētas Dzīvokļa īpašuma likumā vai pašvaldību saistošajos noteikumos? Kā tas nākas, ka tik nopietnā jomā kā mājokļu politika/dzīvojamais fonds nav izveidots vienots standarts?

A
atbild:
08. septembrī, 2023

Uz visu dzīvojamo māju pārvaldīšanu, neatkarīgi no tā, kas ir dzīvojamās mājas īpašnieks, attiecas Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likums. Uz šā likuma pamata ir izdoti vairāki Ministru kabineta (MK) noteikumi, kas veido vienotu sistēmu ar likumu. Šādi noteikumi ir, piemēram, MK 2010. gada 28. septembra noteikumi Nr. 907 “Noteikumi par dzīvojamās mājas apsekošanu, tehnisko apkopi un kārtējo remontu”.

Pašvaldības papildus var izdot saistošos noteikumus atbilstoši Pašvaldību likumā noteiktajam pilnvarojumam. Pašvaldība var izdot saistošos noteikumus par teritoriju un būvju uzturēšanu, ciktāl tas saistīts ar sabiedrības drošību, sanitārās tīrības uzturēšanu un pilsētvides ainavas saglabāšanu. Līdz ar to Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likumam, uz tā pamata izdotajiem MK noteikumiem un pašvaldību saistošajiem noteikumiem ir atšķirīgas darbības jomas.

Savukārt standarti ir attiecīgas standartizācijas institūcijas apstiprināti dokumenti, kas izstrādāti, pamatojoties uz kopēju vienošanos. Tie ietver vispārīgus un daudzkārt piemērojamus noteikumus, norādījumus vai dažādu veidu darbību vai to rezultātu raksturojumu, kuru mērķis ir optimāli sakārtot noteiktu jomu. Standartu piemērošana ir brīvprātīga.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas