E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30206
Lasīšanai: 3 minūtes
1
2
1
2

Darba grafika sastādīšana

J
jautā:
15. augustā, 2023
Uģis

Labdien!
Vai darba devējs man var likt strādāt katru svētdienu?
Darba grafiks ir no svētdienas līdz ceturtdienai; piektdiena un sestdiena ir brīva.
Tā visu laiku. Vai darba devējam, ja ir šāds darba grafiks, nevajadzētu man sniegt kādu atbalstu (papildu dienas atvaļinājumam, piemaksa algai utt.)?

A
atbild:
24. augustā, 2023
Zaida Kalniņa
LV portāls

Ja jums darba līgumā ir nolīgts maiņu darbs, tad atbilstoši Darba likuma 139. panta piektajai daļai darba devējam ir pienākums iepazīstināt darbiniekus ar maiņu grafikiem ne vēlāk kā vienu mēnesi pirms to stāšanās spēkā.

Ja jums darba līgumā ir nolīgts summētais darba laiks, arī tad, kā noteikts Darba likuma 140. panta pirmajā daļā, darba devējam ir pienākums laikus iepazīstināt darbinieku ar darba grafiku.

Kā norādījusi Valsts darba inspekcija, termiņam, kādā darbinieki tiek iepazīstināti ar darba grafiku nākamajam mēnesim, jābūt saprātīgam, lai darbiniekam nepastāvētu objektīvi šķēršļi izpildīt savu saistību un veikt darba pienākumus darba grafikā noteiktajā darba laikā.

Turklāt darbinieka iepazīstināšanas faktam ar darba grafiku jābūt pierādāmam, piemēram, iepazīstinot darbiniekus ar darba grafiku pret parakstu, izsūtot darbiniekam darba grafiku uz darba e-pastu u. tml.

No minētā izriet, ka darba grafika sastādīšana ir darba devēja pienākums, atbilstoši darba līgumā nolīgtajam darba laikam nodrošinot darbinieku ar darbu. Iepazīstoties ar darba grafiku, jūs varat darba devējam lūgt iespēju to mainīt.

Atpūtas laika jēdzienu un organizāciju regulē Darba likuma 143. pants, nosakot:

“Nedēļas atpūtas ilgums septiņu dienu periodā nedrīkst būt īsāks par 42 stundām pēc kārtas. Šo noteikumu var nepiemērot, ja noteikts summētais darba laiks.

Ja noteikta piecu dienu darba nedēļa, darbiniekam piešķir divas nedēļas atpūtas dienas; ja noteikta sešu dienu darba nedēļa, – vienu nedēļas atpūtas dienu. Abas nedēļas atpūtas dienas parasti piešķir pēc kārtas.

Vispārējā nedēļas atpūtas diena ir svētdiena. Ja nepieciešams nodrošināt nepārtrauktu darba gaitu, atļauts nodarbināt darbinieku svētdienā, piešķirot viņam atpūtu citā nedēļas dienā.”

Jautājumā sniegtā informācija neliecina, ka darba devējs pārkāptu jūsu tiesības uz atpūtas laiku.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 248 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas