E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29878
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Likumiskās mantošanas process

J
jautā:
11. jūlijā, 2023
Jānis

Mans brālis ir precējies otru reizi, bērni ir no pirmās sievas. Viņš mantoja nekustamo īpašumu, pamatojoties uz tēva testamentu. Nesen brālis nomira. Vai šo nekustamo īpašumu var mantot viņa otrā sieva, ja uz mantojumu pretendē viņa bērni no pirmās sievas?

A
atbild:
21. augustā, 2023
Signe Laizāne
LV portāls

Latvijā manta tiek mantota trijos veidos: likumiskā ceļā, ko nosaka Civillikums un kurā mantinieku loks ir skaidrs, ar testamentu, kurā mantojuma atstājējs pauž savu pēdējo gribu, un ar mantojuma līgumu.

Likumiskās mantošanas gadījumā likums skaidri nosaka mantošanas kārtību. Pirmajā šķirā manto pēc pakāpes tuvākie mantojuma atstājējam. Tātad tie ir bērni, mazbērni. Otrajā šķirā manto vecāki, brāļi, māsas un šo (mirušo) brāļu un māsu bērni. Trešajā šķirā manto pusmāsas, pusbrāļi un viņu bērni, savukārt ceturtajā šķirā – visi pārējie sānu līnijas radinieki, ņemot vērā pakāpi. Iepriekš minētajās šķirās neiekļaujas laulātā manta. Tas skatāms atsevišķi, proti, ja mantojuma atstājējs ir bijis reģistrētā laulībā, laulātajam pienākas noteikta likumiskā daļa.  

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 255 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas