E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2951
Lasīšanai: 3 minūtes

Ja dzīvojamā māja nav sadalīta atsevišķos dzīvokļu īpašumos

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. oktobrī, 2013
Kaspars Bērziņš

Dzīvokļu ēka ir kā kopīpašums ar domājamām daļām. Pēc dzīvokļa īpašuma likuma, neņemot vērā Civillikuma 1067.-1072.p., tika nomainīts apsaimniekotājs ar 51% balsīm 2010.gada beigās. Puse no īpašniekiem (kas tikai 2013.gadā nopirkuši šeit dzīvokļus) uzskata, ka viņi nav juridiski apsaimniekotāji, jo nav ievērots Civillikuma 1068.pants, otra puse (kas piedalījās 2010.gada sapulcē, izņemot tos, kas balsoja pret) – ka ir. Apsaimniekotājs, atsaucoties uz Dzīvokļa īpašuma likuma 16.panta ceturto daļu, apgalvo, ka apstrīdēšanas termiņš jau ir pagājis un viņi likumiski ir apsaimniekotāji. Vai Dzīvokļa īpašuma likuma 16.panta ceturtajā daļā noteiktas apstrīdēšanas termiņš attiecas uz Civillikuma 1068.pantu?

A
atbild:
10. oktobrī, 2013
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Ja visa daudzdzīvokļu māja patiešām ir kopīpašums un dzīvokļi - šā kopīpašuma domājamā daļa (dzīvojamā māja nav sadalīta atsevišķos dzīvokļu īpašumos un zemesgrāmatā nav atvērti atsevišķi nodalījumi dzīvokļiem), nevis atsevišķi īpašumi kā, piemēram, privatizētās daudzdzīvokļu mājās, tad Dzīvokļa īpašuma likums uz šādu īpašuma veidu nav attiecināms (sk. likuma 2.pantu), bet gan Civillikums un patiešām Jūsu minētie likuma panti par darbībām ar kopīpašuma daļām, kur vajadzīga visu īpašnieku piekrišana.

Latvijas Nekustamā īpašuma pārvaldnieku asociācijas vadītājs Vitolds Peipiņš skaidro, ka praksē patiešām ir gadījumi, kad dzīvokļu īpašnieki saistībā ar kopīpašumu šādi pieņem lēmumus ar balsu vairākumu (50%+1 balss), bet tas darbojas līdz brīdim, kamēr neviens no dzīvokļu īpašniekiem neizvirza pretenzijas.

Tā kā Jūsu minētajā gadījumā pretenzijas ir izvirzītas, tam līdzi nāk secinājums – lēmums nebija pieņemts likumīgi. Tā kā Dzīvokļu īpašuma likums uz šo gadījumu neattiecas, tad nav piemērojams arī šā normatīvā akta 16.pants.

Tādējādi var secināt, ka 2010.gadā apsaimniekotājam deleģētās tiesības pārvaldīt māju nav likumīgas, un tādējādi ir aizskartas to īpašnieku tiesības, kuri šim lēmumam nepiekrīt. „Tagad vajadzētu pieņemt īpašnieku kopības citu lēmumu, bet, ja allaž kāda dzīvokļu īpašnieku daļa tam iebildīs un 100% vienprātību panākt nebūs iespējams, tas ir zināmā mērā strupceļš,” atzīst V.Peipiņš.

Taču īstenībā jautājums ir gana sarežģīts, tādēļ ieteicams vērsties pēc padoma pie jurista, kas specializējies šādās civillietās.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 280 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas