E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29189
Lasīšanai: 2 minūtes

Vai pašvaldības iestādē var strādāt vairāki iestādes vadītāja radinieki

J
jautā:
17. aprīlī, 2023
Baiba

Vai pašvaldībai ir tiesības atļaut sev pakļautās iestādes (“komunālā saimniecība”) vadītājai pieņemt darbā vairākus sev tuvus radiniekus, no kuriem katrs ir atbildīgais attiecīgajā nodaļā?

A
atbild:
08. maijā, 2023

Fakts, ka pašvaldības iestādē strādā radinieki, nerada interešu konfliktu. Interešu konflikts rodas situācijās, kad valsts amatpersona savu amata pilnvaru realizēšanas laikā sagatavo vai izdod administratīvos aktus, veic uzraudzības, kontroles, izziņas vai sodīšanas funkcijas, slēdz līgumus vai veic citas darbības, kurās šī valsts amatpersona vai tās radinieki ir personiski vai mantiski ieinteresēti. To nosaka likuma “Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā” 11. panta pirmā daļa.
Tāpat šī paša likuma 12. panta 1. un 2. punkts aizliedz valsts amatpersonai izmantot savu amata stāvokli un ietekmēt citas valsts amatpersonas, kad tās veic iepriekš minētās darbības attiecībā uz šīm amatpersonām vai to radiniekiem.

Ņemot vērā minēto, pašvaldības iestādes vadītājs nedrīkst veikt nekādas ar amata pienākumu pildīšanu saistītas darbības attiecībā uz jautājumiem, kas ietekmē vai varētu ietekmēt viņa radinieku personiskās vai mantiskās intereses. Ja valsts amatpersonai rodas šādas situācijas, tai nekavējoties par to rakstveidā jāsniedz informācija augstākai valsts amatpersonai vai koleģiālai institūcijai, kam jāuzdod attiecīgās valsts amatpersonas funkciju izpilde citai valsts amatpersonai.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas