E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2910
Lasīšanai: 3 minūtes

Valdes loceklim nav tiesību nodot savas pilnvaras trešajām personām

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
30. septembrī, 2013
Edgars Lielausis

1. Vai dzīvokļu biedrības valdē var būt ievēlēts iedzīvotājs, kurš nav dzīvokļa īpašnieks, bet ir īrnieks? 2. Vai biedrības valdes loceklis var pilnvarot kādu personu pārstāvēt viņa intereses valdē? Vai šādai pilnvarai jābūt notariāli apstiprinātai? Paldies!

A
atbild:
03. oktobrī, 2013
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Biedrības valdes darbību, kompetenci, valdes locekļu ievēlēšanas un valdes pārstāvības tiesības nosaka Biedrību un nodibinājumu likuma 42., 43., 44. un 45.pants. Likuma izpratnē valdes locekļiem jābūt rīcībspējīgām fiziskajām personām.

Tas nozīmē, ka valdes locekļi, revīzijas komisijas locekļi un pat biedrības valdes priekšsēdētājs var būt ne tikai biedrības biedri, bet arī citas šajā gadījumā dzīvokļu īpašnieku sapulcē ievēlētas personas. Taču ir jāņem vērā, ka Biedrību un nodibinājumu likums nav izstrādāts īpaši ar dzīvojamo māju pārvaldīšanu saistītu organizāciju dibināšanai, tādēļ jāņem vērā zināma specifika.

Dzīvokļu īpašuma likums nosaka (16.pants): dzīvokļu īpašnieku kopība ir tiesīga izlemt ikvienu jautājumu, kas attiecas uz kopīpašumā esošo daļu. Tie ir dzīvokļu īpašnieki, kuru īpašums reģistrēts zemesgrāmatā. Tātad, kaut arī dzīvokļu īpašnieku biedrības valdē saskaņā ar Biedrību un nodibinājumu likumu var ievēlēt jebkuru rīcībspējīgu personu, piemēram, kāda dzīvokļa īpašnieka ģimenes locekli, arī dzīvokļa īrnieku, tai būs tiesības saskaņā ar biedrības statūtiem pārstāvēt valdi, lemt par biedrības organizatoriskajiem jautājumiem, bet nebūs balsstiesību pieņemt lēmumus saistībā ar mājas kopīpašumu.

Tas iespējams tad, ja saņemta attiecīga pilnvara no dzīvokļa īpašnieka. Lai izvairītos no iespējamiem konfliktiem un tiesvedības saistībā ar pilnvaras apstrīdēšanu, šo dokumentu vēlams apstiprināt pie notāra.

Biedrību un nodibinājumu likuma 45.panta ceturtajā daļā teikts: valdes loceklim nav tiesību nodot savas pilnvaras trešajām personām.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 290 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas