E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28492
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Kultūra
2
2

Jēdziens “padomju okupants” nav juridiski definēts; okupācijas režīma īstenošana var tikt vērtēta šaurākā un plašākā nozīmē

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
23. janvārī, 2023
Olegs

Kādas personu kategorijas ir uzskatāmas par bijušajiem padomju okupantiem Latvijā?

A
atbild:
22. februārī, 2023

Latvijas un starptautiskajos tiesību dokumentos nav juridiski formulēts jēdziens “padomju okupants”. Tādējādi, kā norāda Latvijas Okupācijas muzeja direktore Solvita Vība: “Nevaram runāt par minētā jēdziena juridisko nozīmi, bet redzam, ka arī šobrīd Ukrainā izvērstās Krievijas agresijas un Ukrainas teritoriju okupācijas kontekstā tiek lietots apzīmējums “okupanti”, “okupantu armija”, ar to domājot indivīdu grupu, kas okupāciju īsteno. Arī okupācijas režīma īstenošana var tikt vērtēta šaurākā un plašākā nozīmē, proti, armija, karaspēks, kas veic okupāciju, vai visas struktūras un tajās esošie (amatpersonas, darbinieki utt.), kas prettiesiski pārņem valsts funkcijas.

Vārds “okupants” publiskajā vidē, medijos un ikdienas sarunvalodā Latvijā bieži ir lietots kā apzīmējums indivīdiem, kolonistiem, arī viņu pēcnācējiem, kuri ir ieceļojuši Latvijā Padomju okupācijas laikā, atsevišķi nenodalot, vai šie indivīdi ir piedalījušies okupācijas režīma īstenošanā vai ne. Vārds publiskajā telpā bieži tiek lietots, arī apzīmējot indivīdu, kas neatzīst Latvijas okupācijas faktu, tostarp nevērtējot, vai konkrētais indivīds ir vai nav piedalījies okupācijas varas īstenošanā.”

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 227 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas