E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27359
Lasīšanai: 4 minūtes
3
3

Darba attiecību izbeigšanas iespējas un to nianses

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. septembrī, 2022
Mihails

Labdien! Kāda, vērtējot no darbinieka pozīcijām, ir atšķirība starp darba uzteikumu un abpusēju vienošanos?
Pēc bērna kopšanas atvaļinājuma biju paņēmusi bezalgas atvaļinājumu, un tagad, atgriežoties darbā, darba devējs piedāvā abpusēju vienošanos. Tāpat darba devējs norāda, ka netiks izmaksāta kompensācija par nostrādāto darba stāžu (6 gadi). Vai man kā darbiniekam ir izdevīgi piekrist darba devēja piedāvājumam, vai tomēr jāpanāk, ka darba devējs raksta uzteikumu, un tad varēšu saņemt gan kompensāciju par nostrādāto laiku, gan stāties bezdarbniekos?

A
atbild:
28. septembrī, 2022
Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība
Gita Oškāja, LBAS priekšsēdētāja vietniece

Darba devēja (DL 101. pants) vai darbinieka (DL 100. pants) uzteikums ir vienpusējs paziņojums otrai pusei par darba līguma izbeigšanu. Uzteikuma gadījumā likumdevējs ir noteicis kārtību, pušu tiesības un pienākumus, kas jāievēro. Ja, piemēram, darba devējs neievēro pienākumus un kārtību, darbiniekam ir tiesības apstrīdēt uzteikumu un celt prasību tiesā par kompensācijas par neizmantoto atvaļinājumu un atlaišanas pabalsta (par stāžu) piedziņu, ja tāds pienākas (ņemot vērā uzteikuma pamatu) un darba devējs to nav izmaksājis.

Savukārt vienošanās ir abu pušu vienošanās par darba tiesisko attiecību izbeigšanu. Likumdevējs procesu/kārtību ir atstājis abu pušu ziņā (nav tieši noteiktas kārtības, pušu tiesību un pienākumu). Atbilstoši tiesu praksei ir nostiprinājusies atziņa, ka vienošanās ir patstāvīgs līgums. Iniciators pušu vienošanās parakstīšanai var būt gan darba devējs, gan darbinieks.

Ja iniciators darba līguma uzteikumam ir darba devējs, tad darbiniekam, pirms tas paraksta pušu vienošanos, protams, ir jāizvērtē, cik izdevīga ir pušu vienošanās. Šaubu gadījumā vēlams vērsties pie arodbiedrības, kura pārbaudīs un sniegs atbalstu (tas ir viens no iemesliem, kādēļ vērts stāties arodbiedrībā, kura biedriem sniedz bezmaksas konsultācijas darba tiesībās).

Atlaišanas pabalsta izmaksu regulē Darba likuma 112. pants, un tajā nav ietverta norāde, ka pabalsts ir obligāti jāizmaksā, izbeidzot darba attiecības ar pušu vienošanos. Ja iemesls darba devēja piedāvājumam parakstīt pušu vienošanos ir darba devēja vēlme samazināt darbinieku skaitu, tad darbiniekam papildus kompensācijai par neizmantoto atvaļinājumu (kas pienākas jebkurā gadījumā) ir tiesības pušu vienošanās gadījumā paredzēt tajā ietvert darba devēja pienākumu izmaksāt arī atlaišanas pabalstu. Pušu  vienošanās gadījumā ir svarīgi pārliecināties, ka jebkādas izmaksas ir tieši, skaidri un saprotami rakstveidā ietvertas pušu vienošanās tekstā. Pušu vienošanās gadījumā puses labprātīgi ir tiesīgas arī vienoties par to, ka darbiniekam neizmaksā atlaišanas pabalstu.

Neatkarīgi no tā, kā puses izbeigušas darba tiesiskās attiecības, darbiniekam ir tiesības saņemt bezdarbnieka pabalstu, taču ir nianses:

  • ja darba tiesiskās attiecības pārtrauktas pēc darba devēja iniciatīvas vai saskaņā ar abpusēju vienošanos, pabalstu piešķir no dienas, kad VSAA saņēmusi iesniegumu bezdarbnieka pabalsta piešķiršanai. Bezdarbnieka pabalsta izmaksa tiek uzsākta nākamajā mēnesī;
  • ja darba attiecības pārtrauktas uz paša uzteikuma pamata vai saistībā ar pārkāpumu, tad bezdarbnieka pabalstu piešķir no iesnieguma iesniegšanas dienas, bet ne agrāk kā divus mēnešus pēc bezdarbnieka statusa iegūšanas. Tas nozīmē, ka bezdarbnieka pabalsts tiks piešķirts divus mēnešus vēlāk un pirmo bezdarbnieka pabalstu varēs saņemt tikai trešajā mēnesī.
Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas