E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25101
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Drošība
1
9
1
9

Par sabiedriskā miera traucēšanu draud administratīvā atbildība

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
25. decembrī, 2021
Ilze

Labdien! Kā man rīkoties, ja pie kaimiņienes nesen dzīvot sākušais vīrietis draud fiziski izrēķināties pēc mana iepriekšējā dienā 22.50 jautājuma par trokšņošanu un miera traucēšanu par 30–40 min skaļu urbšanu? Šī iemesla dēļ nākamajā dienā uz ielas saņēmu fiziskas izrēķināšanās draudus un piebildi, ka arī turpmāk tiks trokšņots. Šie cilvēki regulāri ir reibumā, agresīvi un rada trauksmes sajūtu un nedrošību par savu īpašumu un drošību.

A
atbild:
10. janvārī, 2022
Olga Lauva
juriste

Neatkarīgi no diennakts stundas, kad kaimiņš trokšņo, jums ir tiesības izsaukt pašvaldības policiju vai policijā iesniegt iesniegumu.

Vēršoties policijā ar iesniegumu, tajā jānorāda precīza informācija par pārkāpumu un, ja iespējams, vēl kāds mājas iedzīvotājs – liecinieks –, kuru traucēja skaļais troksnis.

Likuma “Par policiju” 10. panta pirmās daļas 6. punkts paredz, ka viens no policijas pamatpienākumiem ir novērst un pārtraukt administratīvos pārkāpumus, noskaidrot vainīgos, savas kompetences ietvaros sastādīt protokolus, izskatīt lietas par šiem pārkāpumiem vai arī nodot tās izskatīšanai pēc pakļautības.

Tātad trokšņotāju var saukt pie atbildības par sīko huligānismu. Savukārt, lai konstatētu sīko huligānismu, ir jākonstatē necieņa pret sabiedrību vai bezkaunīga rīcība, ignorējot vispārpieņemtās uzvedības normas un traucējot cilvēku mieru.

Šobrīd Administratīvo sodu likums par pārkāpumiem pārvaldes, sabiedriskās kārtības un valodas lietošanas jomā 11. pants noteic, ka par sabiedriskās kārtības traucēšanu, pārkāpjot vispārpieņemtās uzvedības normas un traucējot personu mieru, iestāžu, komersantu vai citu institūciju darbu vai apdraudot savu vai citu personu drošību (sīkais huligānisms), piemēro naudas sodu no 70 līdz 500 eiro.

Savukārt par draudu izteikšanu persona var vērsties Valsts policijā ar iesniegumu. Ar iesniegumu Valsts policijā persona var vērsties jebkurā situācijā, ja uzskata, ka pret viņu ir izdarīts noziedzīgs nodarījums.

Saskaņā ar Krimināllikuma 132. pantu par draudiem izdarīt slepkavību vai nodarīt smagu miesas bojājumu, ja ir bijis pamats baidīties, ka šie draudi var tikt izpildīti, soda ar īslaicīgu brīvības atņemšanu vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.

Vēlams, lai apdraudētā persona fiksē sistemātiski izteiktos draudus (pierādījumu vākšana), piemēram, saglabājot mobilajā telefonā īsziņas ar izteiktajiem draudiem vai jebkuru citu saraksti, ierakstītu sarunas, pieaicinātu lieciniekus tātad vāc draudēšanas pierādījumus.

Iesniegumu ar lūgumu uzsākt kriminālprocesu var iesniegt jebkurā Valsts policijas iecirknī vai nosūtīt pa pastu vai elektroniski. Valsts policijas iecirkņu un dežūrdaļu kontaktinformācija ir atrodama tīmekļvietnē.

Labs saturs
9
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 292 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas