E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21366
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Nodokļi
10
10

Kādi nodokļi jāmaksā, ja uzņēmums atrodas Igaunijā, bet darbs tiek veikts Latvijā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. oktobrī, 2020
Renārs

Labdien! Esmu īpašnieks un vienīgais darbinieks Igaunijā reģistrētam uzņēmumam. Strādāju attālināti, un alga man tiek pārskaitīta uz Latvijas bankas kontu. Igauņu uzņēmums par mani nemaksā nekādus nodokļus, jo neesmu Igaunijas rezidents. Jautājums par algas nodokli, kas man ir jāmaksā no saņemtās algas Latvijā. Vai VSAOI man šajā gadījumā ir jāmaksā 11% (tikai darbinieka daļa) vai 35,09% (pilnā daļa)?

A
atbild:
03. novembrī, 2020
Valsts ieņēmumu dienests
Evita Teice-Mamaja, Sabiedrisko attiecību daļas galvenā speciāliste

Atbilde tiek sniegta, pieņemot, ka Igaunijas uzņēmumam Latvijā nav pastāvīgās pārstāvniecības un darba pienākumi tiek pildīti Latvijas teritorijā.

Algota darba ienākumi, kas gūti uz darba līguma pamata ārvalstu sabiedrībā par darbu Latvijas Republikā, ir pakļauti aplikšanai ar iedzīvotāju ienākuma nodokli Latvijas Republikā.

Darbinieks reģistrējas Valsts ieņēmumu dienestā kā algas nodokļa maksātājs līdz tā mēneša beigām, kas seko mēnesim, kurā tas ir stājies darba attiecībās ar ārvalstu darba devēju. Reģistrējoties par algas nodokļa maksātāju, darbinieks uzrāda ar darba devēju noslēgto darba līgumu.

Darbinieks pats aprēķina iedzīvotāju ienākuma nodokli no saviem algota darba ienākumiem un iemaksā to budžetā.

Algas nodokļa likme, kas jāmaksā no mēneša apliekamā ienākuma, ir 20% – mēneša ienākumam līdz 1667 eiro, 23% – mēneša ienākuma daļai, kas pārsniedz 1667 eiro.

Jautājums par to, kurā valstī ir jāveic valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (turpmāk – obligātās iemaksas), ir jānoskaidro Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā. Ja aģentūra atzīst, ka obligātās iemaksas jāveic Latvijā, tad darba devējs ar darbinieku var vienoties par to, kādā statusā šī persona veiks obligātās iemaksas Latvijā.

Igaunijas uzņēmums var reģistrēties Latvijā kā darba devējs un maksāt algas nodokli un obligātās iemaksas par Latvijā strādājošiem darbiniekiem vispārējā kārtībā, tāpat kā Latvijas darba devēji.

Ja darba ņēmējs ir vienojies ar darba devēju par obligāto iemaksu veikšanas pienākuma uzņemšanos, tad obligātās iemaksas jāveic pašam darbiniekam.

Obligāto iemaksu likme ir 35,09%.

Obligātās iemaksas aprēķina, reizinot obligāto iemaksu objektu ar 35,09%.

Obligātās iemaksas jāveic līdz ceturksnim sekojošā mēneša 15. datumam, t. i., līdz 15. aprīlim, 15. jūlijam, 15. oktobrim un 15. janvārim.

Līdz ceturksnim sekojošā mēneša 15. datumam, t. i., 15. aprīlim, 15. jūlijam, 15. oktobrim un 15. janvārim, iesniedz Valsts ieņēmumu dienestā “Ziņojumu par pašnodarbinātā vai iekšzemes darba ņēmēja pie darba devēja – ārvalstnieka, vai ārvalstu darba ņēmēja pie darba devēja – ārvalstnieka valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām” attiecīgajā ceturksnī.

Ar 2021. gadu pašnodarbinātā obligāto iemaksu termiņš mainīsies no 15. datuma uz 23. datumu, savukārt, ziņojumu iesniegšanas termiņš – no 15. datuma uz 17. datumu.

Labs saturs
10
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 222 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas