E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18706
Lasīšanai: 3 minūtes
4
4

Invaliditātes apliecību kvalitāte ir uzlabota

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. decembrī, 2019
Ēriks

Labdien! Gribu uzdot jautājumu par invalīda apliecību. 2. grupas invalīda apliecība dod tiesības bez maksas izmantot sabiedrisko transportu, taču esmu bijis liecinieks gadījumiem, kad autobusa šoferis atsakās izsniegt “nulles” biļeti, ja ir bojāts “optiski mainīgs elements – metalizēta karstspiedes hologramma 15 x 15 mm – divdimensiju oriģinālā hologrāfiskā drošības matrica”, tautas valodā runājot, hologramma. Arī man pašam nesen aizrādīja, ka hologramma sāk “noberzties” un apliecība būtu jāmaina. Pretējā gadījumā neuzņems autobusā. Ko Ministru kabineta noteikumu Nr. 450 izpratnē nozīmē “bojāta apliecība” (8. noteikumu punkts)? (Šis apliecības elements patiešām ir ļoti neizturīgs un 10 gadus izturēt nespēj. Man apliecība izsniegta 2016. gada janvāra beigās ar tieši šo derīguma termiņu: manuprāt, glabāju to saudzīgi, speciālos vāciņos, tomēr tāpat ir reizes, kad jāizvelk no plastikāta vāciņiem un jāuzrāda, lai biļešu izsniedzējs vai kontrole pārliecinātos, ka apliecība nav viltota. To pārsvarā dara vienīgi pēc šī elementa, bet ir taču vēl citi pretviltošanas elementi.) Kad apliecība tiek uzskatīta par nederīgu (cik lielā mērā jābūt “noberztai” hologrammai, lai apliecību uzsaktītu par nederīgu)? Jautājums par invalīda apliecības kvalitāti: piemēram, pat pavirši aplūkojot eID karti, redzams, ka tā nokalpos paredzēto derīguma termiņu; iespējams, šis jautājums neattieksies uz atbildes sniedzēju, tomēr kurš to var risināt? Paldies!

A
atbild:
19. decembrī, 2019

Sniedzot atbildi par invaliditātes apliecības hologrammas kvalitāti, Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisija (VDEĀVK) paskaidro, ka sākumā (2015.–2016. gads) izgatavotajām invaliditātes apliecību sagatavēm hologrāfiskais elements bija iestrādāts bez aizsargslāņa, taču šobrīd VDEĀVK apliecību izgatavošanā izmanto apliecību sagataves ar hologrammu, kas iestrādāta starp sagataves PVC slāņiem, līdz ar to novēršot iespēju “noberzties”. Vēl papildu aizsardzībai apliecība tiek pārklāta ar caurspīdīgu, pēc laminēšanas izstrādājamu aizsargplēvi, kas nodrošina paaugstinātu apliecības personalizācijas datu mehānisko un pretviltošanas aizsardzību gan aversā, gan reversā.

Ņemot vērā, ka jautājuma iesniedzēja apliecība ir izdota 2016. gadā, kad tika izmantotas cita veida apliecību sagataves, var pastāvēt iespēja hologrammas bojājumiem un šādas apliecības varētu būt to klientu rīcībā, kuriem tās izsniegtas uz 10 gadiem. Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisija aicina personu vērsties VDEĀVK ar iesniegumu jaunas apliecības saņemšanai. Iesniegumu var iesniegt jebkurā VDEĀVK filiālē Latvijā klātienē, sūtīt pa pastu vai izmantojot portāla www.latvija.lv e-pakalpojumu “Atkārtota invalīda apliecības izsniegšana”.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 294 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas