E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17823
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Vide

Ja savainotu dzīvnieku grib turēt nebrīvē

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. augustā, 2019
Evija

Vēlos jautāt, kā rīkoties šādā situācijā: vasaras sākumā pie mājām atradām ievainotu ausainās pūces mazuli. Aizvedām uz operāciju, lai savainoto spārnu saliktu vietā. Pēc mēneša spārns tomēr nebija līdz galam saaudzis pareizi, līdz ar to palidot putniņš vairs nevar. Šobrīd vēlamies legāli reģistrēt putnu, jo saprotam, ka dabā tas vairs nevarēs iekļauties, jo nespēj lidot. Kā šādā situācijā rīkoties? Kur iet un ko darīt? Dokumentu par putna izcelsmi mums nav, jo atradām to ievainotu dabā.  

A
atbild:
28. augustā, 2019
Inese Helmane
LV portāls
Dabas aizsardzības pārvalde
Maija Rēna, sabiedrisko attiecību speciāliste

Atļauju nemedījamo sugu ieguvei (arī turēšanai nebrīvē) izsniedz Dabas aizsardzības pārvalde, pamatojoties uz Ministru kabineta 2010. gada 21. decembra noteikumiem Nr. 74 “Kārtība, kādā izsniedz atļaujas nemedījamo sugu indivīdu iegūšanai, ievieš Latvijas dabai neraksturīgas savvaļas sugas (introdukcija) un atjauno sugu populāciju dabā (reintrodukcija)”.

Atrodot savainotu putnu, vispirms jāizvērtē, vai vispār nepieciešams tam sniegt palīdzību: ja dzīvnieks savainots dabiskos apstākļos tā dabiskajā vidē, aicinām neiejaukties dabas procesos. Apdzīvotās vietās vai cilvēka darbības dēļ savainotiem dzīvniekiem palīdzību var sniegt, nogādājot tos pie veterinārsta vai uz dzīvnieku patversmi, bet noteikti ne mājas apstākļos. Aprakstītajā gadījumā jāvēršas Dabas aizsardzības pārvaldē ar iesniegumu atļaut dzīvnieku turēt nebrīvē. Pārvalde, pieņemot lēmumu, vērtēs paredzētās vietas atbilstību labturības un normatīvo aktu prasībām.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 205 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas