E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16687
Lasīšanai: 2 minūtes
1
4
1
4

Kam saistošs mutvārdu iesniegums

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. aprīlī, 2019
Kristīna

Labdien! Lūdzu sniegt motivētu atbildi saistībā ar Iesnieguma likumā atrunāto “mutisko iesniegumu”. Likums nosaka, ka Iesnieguma likums ir saistošs un “mutiskais iesniegums” ir obligāts valsts un pašvaldības iestādēm, bet vai Iesnieguma likums un “mutiskais iesniegums” ir obligāts arī valsts un pašvaldības uzņēmumiem un kapitālsabiedrībām, kur Latvijas valstij pieder vairāk nekā 50% akciju daļu, piemēram, LMT, “Latvenergo”, “Lattelecom” (“Tet”)?

A
atbild:
24. aprīlī, 2019
Tieslietu ministrija
Inta Salinieka, Valststiesību departamenta direktore

Iesniegumu likuma 2. pants “Likuma darbības joma” paredz, ka tas attiecināms uz “kārtību, kādā privātpersona iesniedz un iestāde vai privātpersona, kas īsteno valsts pārvaldes uzdevumus (turpmāk – iestāde), izskata dokumentu, kurā ietverts iestādes kompetencē esošs lūgums, sūdzība, priekšlikums vai jautājums (turpmāk – iesniegums), un atbild uz to”.

Līdz ar to Iesniegumu likums attiecas arī uz privātpersonu valsts pārvaldes uzdevuma īstenošanas ietvaros. (Cita starpā Valsts pārvaldes iekārtas likuma 3. pants tāpat paredz, ka Valsts pārvaldes iekārtas likuma noteikumi attiecas arī uz privātpersonu, kura pilda likumā noteiktajā kārtībā tai deleģētos vai ar pilnvarojumu nodotos valsts pārvaldes uzdevumus.)

Tādējādi nav ierobežoti Iesnieguma likuma 3. pantā uzskaitītie personas iesnieguma iesniegšanas veidi (proti, “rakstveidā, elektroniskā veidā vai izteikt mutvārdos. Mutvārdos izteiktu iesniegumu, ja nepieciešams, privātpersonas klātbūtnē noformē rakstveidā un izsniedz tā kopiju iesniedzējam”), ja vien iesniegums iesniegts privātpersonai, kas īsteno valsts pārvaldes uzdevumu saistībā arī šī valsts pārvaldes uzdevuma izpildi.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 272 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas