E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11417
Lasīšanai: 4 minūtes
6
6

Izdevumi par dzīvokļa maiņu

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. februārī, 2017
Andris

Labdien! Vēlos samainīt bez piemaksas savu vienīgo īpašumu, divistabu dzīvokli, pret līdzīgu, bet trīsistabu dzīvokli. Dzīvoklis ir manā īpašumā no 2013. gada, un esmu tur deklarēts no 2013. gada. Trīsistabu dzīvokļa īpašnieks arī ir deklarēts savā īpašumā vairāk nekā 12 mēnešus, un ir vienīgais īpašums. Kā labāk, lētāk veikt maiņu, vai ir jāmaksā ienākuma nodoklis? Vai valsts nodeva 2% ir jāmaksā par katru dzīvokli – divu un trīs istabu? Kadastra summas starpība ir 3848 eiro. Vai personai, kas tiks pie mana divistabu dzīvokļa, būs jāmaksā ienākuma nodoklis? Lūdzu palīdziet tikt skaidrībā, jo pēc mūsu norunas man ir jāsedz visi saistītie izdevumi.

A
atbild:
01. martā, 2017
Latvijas notārs
Anta Maldupe-Krūmiņa, zvērināta notāre

Valsts nodeva par īpašuma tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā uz maiņas līguma pamata ir noteikta 2% apmērā no nekustamā īpašuma vērtības (ja līgums noslēgts ar bērniem, laulātajiem, vecākiem, brāļiem, māsām, mazbērniem, mazmazbērniem vai vecvecākiem – 0,5% no nekustamā īpašuma vērtības).

Valsts nodeva par maiņas līguma nostiprināšanu zemesgrāmatā Jums būs jāmaksā vienu reizi, un šī nodeva tiks aprēķināta no augstākā novērtējuma, t.i., no līgumā augstāk novērtētā nekustamā īpašuma vērtības vai nekustamā īpašuma kadastrālās vērtības.

Papildus būs vēl jāmaksā kancelejas nodeva (par jaunas tiesības nostiprinājumu – 14,23 eiro un par zemesgrāmatu apliecības izsniegšanu – 7,11 eiro).

Nekustamā īpašuma atsavināšana, t.sk. pārdošana, ir viens no gadījumiem, kad fiziskai personai var būt jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis 15 % apmērā no gūtā ienākuma no kapitāla pieauguma. Nekustamā īpašuma atsavināšana, t.sk. pārdošana, ir viens no gadījumiem, kad fiziskai personai var būt jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis 15 % apmērā no gūtā ienākuma no kapitāla pieauguma.Nekustamā īpašuma atsavināšana (tostarp maiņa) ir viens no gadījumiem, kad fiziskai personai var būt jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis, kas ir 15% no gūtā ienākuma no kapitāla pieauguma. Vēršu Jūsu uzmanību, ka iedzīvotāju ienākuma nodoklis nav jāmaksā, ja ienākums tiek gūts no tāda nekustamā īpašuma atsavināšanas (tostarp pārdošanas), kas:

-      ir īpašumā vairāk nekā 60 mēnešus un vismaz 12 mēnešus šajā periodā ir deklarētā dzīvesvietair īpašumā (no dienas, kad attiecīgais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā) vairāk nekā 60 mēnešus un vismaz 12 mēnešus šajā periodā ir personas deklarētā dzīvesvieta;

-      ir īpašumā (no dienas, kad attiecīgais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā) ilgāk par 60 mēnešiem un pēdējos 60 mēnešus līdz nekustamā īpašuma atsavināšanas dienai ir vienīgais nekustamais īpašums;

-      ir vienīgais nekustamais īpašums, no kura gūtais  ienākums no jauna tiek ieguldīts funkcionāli līdzīgā nekustamajā īpašumā 12 mēnešu laikā pirms vai pēc nekustamā īpašuma atsavināšanas.

Aicinu Jūs pirms līguma noslēgšanas konsultēties ar zvērinātu notāru, lai sagatavotu maiņas līgumu atbilstoši Jūsu situācijai un saņemtu atbildes uz saistītiem jautājumiem. Lai sameklētu dzīvesvietai tuvāko notāru, iesaku apmeklēt mājaslapu www.latvijasnotars.lv, kurā ir norādīts visu Latvijas notāru saraksts, prakses vietu adreses, kontakttālruņi.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas