E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 1097
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Veselība
5
5

Sanitārā grāmatiņa – maksas pakalpojums

Publicēts pirms 12 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. aprīlī, 2012
sintija zukule

Cik maksā iziet sanitāro grāmatiņu?

A
atbild:
13. aprīlī, 2012
Lolita Lūse
LV portāls

Precīzi atbildēt uz šo jautājumu nav iespējams, jo vienas noteiktas maksas par šo pakalpojumu nav. Sanitārās grāmatiņas noformēšana un izsniegšana ir maksas pakalpojums, turklāt maksa atkarīga arī no tā, kādas veselības pārbaudes Jums vajadzīgas, lai sanitārā grāmatiņa atbilstu tām prasībām, kas jāievēro Jūsu darbā.

Lai saņemtu ierakstu sanitārajā grāmatiņā, Jums jādodas pie ģimenes ārsta vai uz kādu poliklīniku vai veselības centru, kas piedāvā šo maksas pakalpojumu. Cena var būt ļoti dažāda – no dažiem latiem līdz pat 25 latiem.

Turklāt jāatgādina, ka Darba likuma 82.panta otrā daļa paredz, ka izdevumus, kas saistīti ar veselības pārbaudes veikšanu, sedz darba devējs. Vienīgā situācija, kad par sanitāro grāmatiņu būtu jāmaksā darbiniekam, ir pirmreizējā veselības pārbaude pirms stāšanās darbā.

Līdzīgi ir arī ar obligāto veselības pārbaudi, kas noteikta Darba aizsardzības likumā, kad par pirmreizējo pārbaudi pēc savstarpējas vienošanās maksā vai nu persona pati, vai darba devējs. Darba līgumā vai koplīgumā var būt noteikts, ka darba devējs atmaksā izdevumus arī par pirmreizējo obligāto veselības pārbaudi darbiniekiem, kas, piemēram, iztur pārbaudes laiku un kļūst par pastāvīgiem uzņēmuma darbiniekiem. Diemžēl kā obligātu noteikumu to Darba likums neparedz. Tieši tādēļ pašlaik darbiniekiem jāsamierinās ar šādu situāciju: ja potenciālais darba devējs ir izvirzījis prasību, ka darbiniekam, stājoties darbā, ir vajadzīga sanitārā grāmatiņa, tad tā, visticamāk, būs jāapmaksā pašam.

Cita situācija veidojas tad, ja darbiniekam jādodas uz atkārtoto obligāto veselības pārbaudi, lai atjaunotu gadu derīgo sanitāro grāmatiņu. Te gan Darba likums skaidri paredz, ka šie izdevumi jāsedz darba devējam, un te nav ne vārda par kādiem kompromisiem, sarunām vai izņēmuma gadījumiem. Gadījumos kad darbinieks maina darbavietu, viņam nav obligāti jāiet pirmreizējā veselības pārbaude, ja viņam jau ir derīga sanitārā grāmatiņa, proti, kopš pēdējās pārbaudes nav pagājis gads.

Papildu informāciju varat skatīt šajos normatīvajos aktos un LV portāla skaidrojumā:

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 273 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas