E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10586
Lasīšanai: 3 minūtes

Arī vecākam, kurš realizē saskarsmes tiesības, ir jāmaksā uzturlīdzekļi

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. oktobrī, 2016
Mamma

Labdien! Esmu šķīrusies ar bērna tēvu, un bērns dzīvo kopā ar mani citā pilsētā. Bērna tēvs katru piektdienu bērnam var atbraukt pakaļ un svētdienā parasti nogādā atpakaļ pie manis. Tagad viņš saka, ka man katru svētdienu jābrauc bērnam pakaļ pašai, jo saskarsmes tiesību nodrošināšanai man jāsedz puse no ceļa izdevumiem. Vai tā ir? Brīvdienās viņš nodrošina bērnu ar pajumti, uzturu, nopērk drēbes, lai bērnu apģērbtu, kamēr bērns atrodas pie tēva. Vai tas nozīmē, ka viņam nav jāmaksā uzturlīdzekļi?

A
atbild:
22. novembrī, 2016
Edīte Brikmane
LV portāls

Saskarsmes tiesība ir to tiesību kopums, kuras piemīt tam vecākam, kurš nerealizē bērna ikdienas aizgādību un vecāku šķirtas dzīves gadījumā nedzīvo ikdienā kopā ar bērnu. Saskarsmes tiesības realizēšanas kārtību – laiku, vietu, ilgumu – nosaka vecāki, savstarpēji vienojoties, vai tiesa (izprasot bāriņtiesas atzinumu), ja vecāki nevar savstarpēji vienoties par viena vecāka saskarsmes tiesības īstenošanas kārtību. Tiesai var lūgt noteikt ļoti precīzu saskarsmes tiesību realizācijas kārtību, tai skaitā, kuram no vecākiem ir pienākums aizvest un/vai atvest bērnu.

Tā kā no situācijas apraksta saprotams, ka bērns atrodas mātes ikdienas aizgādībā, otram vecākam ir jāmaksā uzturlīdzekļi bērna uzturam ikdienas aizgādības nodrošināšanai. Bērnam uzturs nepieciešams ne tikai nedēļas nogalēs, bet katru dienu. Bērna uzturēšana, kā izriet no Civillikuma 177. panta ceturtās daļas, nozīmē “ēdiena, apģērba, mājokļa un veselības aprūpes nodrošināšanu, bērna kopšanu un viņa izglītošanu un audzināšanu (garīgās un fiziskās attīstības nodrošināšana, pēc iespējas ievērojot viņa individualitāti, spējas un intereses un sagatavojot bērnu sabiedriski derīgam darbam)”. Strīdus par uzturlīdzekļiem izšķir tiesa. Ja sniegsiet prasību tiesā, uzturlīdzekļi tiks piedzīti ne mazāk par valstī noteikto minimālo apmēru, proti, 25% vai 30% apmērā no Ministra kabineta noteiktās minimālās algas atkarībā no bērna vecuma.

Vairāk lasiet e-konsultācijā par līdzīgu jautājumu “Kādi maksājumi uzskatāmi par uzturlīdzekļiem”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 265 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas