E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4255
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Ģimene

Saskarsmes tiesību ar mazbērnu noteikšanai jāvēršas tiesā

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
24. aprīlī, 2014
Kristaps Samtiņš

Vai vectēvs (cilvēks, kas ikdienā ir dzīvojis kopā ar savu mazmeitu nedalāmā saimniecībā) var būt lietas dalībnieks Bāriņtiesā, kur tiek lemts par mazbērna aizgādības tiesībām? Patreiz bērna tēvs ar māti nespēj vienoties par labāko risinājumu mazbērna interesēm, taču es kā lietas dalībnieks varu apstiprināt lietā ļoti būtiskus apstākļus, lai novērstu apmelojumus pirms Bāriņtiesa pieņem lēmumu. Kādas ir manas tiesības? Vai es varu sniegt liecības Bāriņtiesā? Vai varu pievienot šīs lietas ietvaros dokumentus šai lietai? Vai man ir tiesības uzstāt uz jaunu administratīvo lietvedību, kur tiktu lemts par to, lai tiktu īstenotas arī manas vectēva tiesības uz saskarsmi ar mazbērnu, kuras patreiz viens no vecākiem man liedz?

A
atbild:
24. aprīlī, 2014
Juris Bārtulis
ģimenes tiesībās praktizējošs jurists

Jautājumā trūkst informācijas par konkrētās lietas būtību, bet ar to ir saistītas atšķirīgas procesuālās nianses: Vai tā ir civillieta par bērna dzīvesvietas noteikšanu? Par aizgādības tiesību atņemšanu? Par saskarsmes tiesību izmantošanas kārtības noteikšanu? Vai administratīvā lieta par aizgādības tiesību pārtraukšanu? Tādēļ atbilde ir sniegta vispārīgi. 

Ja konkrētajā gadījumā bāriņtiesa ir pieaicināta atzinuma sniegšanai civillietā vai arī tā atbilstoši savai kompetencei izskata administratīvo lietu par aizgādības tiesību pārtraukšanu, jebkurš no lietas dalībniekiem, proti, vecākiem, var lūgt bāriņtiesu uzaicināt vecvecākus paskaidrojumu sniegšanai par lietā būtiskiem apstākļiem. Lietas vai procesa dalībnieks arī var lūgt tiesu izsaukt un nopratināt vecvecākus kā lieciniekus tiesā.

Savukārt, ja netiek ievērotas vecvecāka saskarsmes tiesības, vecvecākam ir tiesības pašam kā prasītājam vērsties tiesā, lūdzot noteikt saskarsmes tiesību ar mazbērnu izmantošanas kārtību. Šī prasība tiks skatīta civilprocesa kārtībā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas