E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13009
Lasīšanai: 5 minūtes

Pie tiesu izpildītāja var vērsties, tiklīdz izveidojies parāds

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. oktobrī, 2017
Dace

Kā rīkoties, ja bērna tēvs maksā uzturlīdzekļus, bet dara to neregulāri, tādā veidā panākot, ka ir iekavēti maksājumi par 4–5 mēnešiem? Vēlos, lai nauda būtu regulāri un valsts noteiktajā apmērā. Tiesas spriedums man pozitīvs, izpildu rakstu un pieteikumu grasos nosūtīt ZTI (jau otro reizi). Vai turpmāk arī vienmēr būs tā, ka, tiklīdz parāds būs atgriezts, viss sāksies no gala, t.i., lieta tiks izbeigta un cīņa ar bērna tēvu par neregulārajiem maksājumiem turpināsies, tiks uzkrāts jauns parāds utt.? Ja bērna tēvs turpina maksāt pēc izpildu raksta nosūtīšanas ZTI, saprotu, ka katru reizi ir jāziņo, citādi krāpnieka lomā nonāku es, jo viņš to turpinās maksāt – neregulāri, bet maksās. Vai vispār ir iespējams kaut kā atvieglot manu situāciju? Kurā brīdī var vērsties Valsts garantiju fondā? Kāpēc pieteikumā ZTI man ir jāatķeksē, uz ko vērst parāda piedziņu (mantu, naudu, kustamo, nekustamo īpašumu), vai tiešām man tas ir jāizlemj? Es nezinu, kur strādā, kādi ir bērna tēva apstākļi, konta stāvoklis utt. Kā arī nav skaidrs, kā aprēķināt uzturlīdzekļu parāda summu, piem., aprēķinu konkrētu summu, bet pēc nedēļas bērna tēvs ieskaita jaunu maksājumu, cik dienu laikā un kam man ir jāziņo, un tā katru reizi. Vai uz mēneša 1. datumu jārēķina pilni mēneši, kas nav apmaksāti, piem., uz 1. novembri parāds ir arī par pilnu oktobri?

A
atbild:
16. novembrī, 2017
Edīte Brikmane
LV portāls

Zvērināts tiesu izpildītājs piedzen jau uzkrājušos parādu, nevis ikmēneša uzturlīdzekļu maksājumus. Līdz ar to, ja parādniekam nav žēl apmaksāt nebūt ne mazos parāda piedziņas izdevumus un uzkrāt jaunu uzturlīdzekļu parādu, tāda situācija var izveidoties. Tiklīdz ir izveidojies parāds, piedzinēja ir tiesīga vērsties pie zvērināta tiesu izpildītāja, lai uzsāktu parāda piedziņu, kā arī Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijā. Daļēja maksājumu veikšana nav šķērslis izpildu dokumenta iesniegšanai.

Civilprocesa likuma 567. panta pirmā daļa paredz, ka piedzinējs, iesniedzot izpildu dokumentu izpildei zvērinātam tiesu izpildītājam, norāda piespiedu izpildes līdzekli. Ja piedzinējs ir norādījis visus iespējamos piespiedu izpildes līdzekļus (piedziņas vēršana uz parādnieka kustamo mantu, piedziņas vēršana uz naudu, kas parādniekam pienākas no citām personām kā darba samaksa, tai pielīdzinātiem maksājumiem, citiem parādnieka ienākumiem, noguldījumiem kredītiestādēs, piedziņas vēršana uz nekustamo īpašumu), zvērinātam tiesu izpildītājam ir pienākums pārbaudīt, vai parādniekam pieder kustamā manta, naudas līdzekļi, nekustamais īpašums. Parāda summu piedzinējam aprēķināt var palīdzēt zvērināts tiesu izpildītājs, kurš arī varēs izskaidrot piemērojamo piespiedu izpildes līdzekļu izvēli.

Ja parādnieks paziņojumā par pienākumu izpildīt nolēmumu noteiktajā termiņā tiesu izpildītāja depozīta kontā nav ieskaitījis paziņojumā norādīto summu, tiesu izpildītājs Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijai paziņo, ka nolēmums par uzturlīdzekļu piedziņu netiek pildīts, lai Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācija varētu pieņemt lēmumu par uzturlīdzekļu izmaksu.

Piedzinējam ir jāinformē zvērināts tiesu izpildītājs, ja parādnieks ir veicis kādus uzturlīdzekļu maksājumus. Šādā gadījumā mainās piedzenamā uzturlīdzekļu parāda summa, kā arī par šo faktu informē Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrāciju. Uzturlīdzekļu garantiju fonda likuma 17. pants noteic iesniedzēja pienākumu informēt fonda administrāciju par apstākļiem, kas ietekmē viņa tiesības saņemt uzturlīdzekļus, ne vēlāk kā triju darba dienu laikā no šo apstākļu iestāšanās dienas.

Par uzturlīdzekļu maksāšanas perioda noteikšanu sīkāks izklāsts pieejams LV portāla e-konsultācijā “Kā rēķināms uzturlīdzekļu maksājuma periods”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas