E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9634
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

VID neprasīs darbinieka atvaļinājuma kompensācijas izmaksu

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
24. maijā, 2016
Neziņa.

Labdien. Gribu lūgt pēc padoma par neizmaksātiem atvaļinājumiem 4 gadu garumā. Ir tā, ka mans vīrs strādā privātuzņēmumā jau 4 gadus un nav bijis nevienā atvaļinājumā, jo darba devējs tādus nedod, un, ja tu gribi iet, tad ej, jo es tev viņus neapmaksāšu! Sanāk tā, ka, ja mans vīrs grib iet atvaļinājumā, viņš par to neko nesaņems. Tagad viņš ir nolēmis iet prom, jo darba devējs neapmaksā ne slimības lapas, ne atvaļinājumus, tad tagad nesaprot, kā tālāk rīkoties, lai vismaz darba devējs piespiedu kārtā dabūtu izmaksāt pienākušos atvaļinājuma naudiņu, ko mans vīrs ir godīgi nopelnījis. Prasīt un iet strīdēties mans vīrs negribot, tad ko vēl viņš var darīt oficiāli, varbūt caur VID vai kādu citu iestādi, kas varbūt nosūtītu kādu ziņu tam darba devējam, ka viņam ir obligāti jāizmaksā atvaļinājuma naudiņa par 4 gadiem. Ceru uz kādu risinājumu.

A
atbild:
27. maijā, 2016
Zaida Kalniņa
LV portāls

Par savām tiesībām darbiniekam ir jāiestājas pirmām kārtām pašam. Tikai tad, ja situācijas risinājums nav iespējams, pusēm vienojoties, ir iespēja vērsties tiesā, vienlaikus sniedzot tiesai apliecinājumu par veiktajām darbībām.

Tādējādi  Jūsu vīrs, iesniedzot darba uzteikumu, var savā iesniegumā norādīt arī prasību par neizmantoto atvaļinājuma kompensācijas izmaksu par konkrētiem darba gadiem, pamatojoties uz Darba likuma 149. panta piekto daļu. Tāpat iesniegumā var norādīt, ka kompensācijas neizmaksāšanas gadījumā vērsīsieties tiesā.

Ja uzņēmumā regulāri notiek darbinieku tiesību pārkāpumi, darbinieki var vērsties ar iesniegumu Valsts darba inspekcijā, informējot par situācijām. Attiecīgi VDI savas kompetences ietvaros veiks darbības faktu izvērtēšanai.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas