E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9492
Lasīšanai: 4 minūtes

Ģimenes pabalstu saņemšana neatbrīvo no pienākuma uzturēt bērnu

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
26. aprīlī, 2016
Evija

Labvakar! Dzīvoju ar bērnu Latvijā, bērna tēvs – Vācijā. No februāra saņemu Vācijas bērnunaudu. Vēlējos uzzināt, vai bērna tēvam ir tiesības atteikties no bērnunaudas Vācijā, ja pieprasīju es? Vai bērna tēvs var pārtraukt maksāt uzturlīdzekļus, ja saņemu Vācijas bērnunaudu? Paldies!

A
atbild:
16. maijā, 2016
Edīte Brikmane
LV portāls
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Rasma Kalniņa, Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Kārtību, kādā tiek piešķirti ģimenes pabalsti gadījumos, kad bērna vecāki dzīvo un/vai strādā divās vai vairākās Eiropas Savienības (ES)/Eiropas Ekonomikas zonas (EEZ) valstīs, reglamentē Eiropas Parlamenta un Padomes Regula Nr. 883/2004 "Par sociālās nodrošināšanas sistēmu koordinēšanu" un Regula Nr. 987/2009, ar ko nosaka īstenošanas kārtību Regulai Nr. 883/2004.

"Regulas Nr. 987/2009 60. panta 1. punkts nosaka, ja persona, kurai ir tiesības pieprasīt pabalstu, neizmanto šīs tiesības, tās dalībvalsts kompetentā iestāde, kuras tiesību akti piemērojami, ņem vērā ģimenes pabalsta piešķiršanas pieteikumu, ko iesniedzis otrs no vecākiem [..]. Līdz ar to, ja Vācijai saskaņā ar Regulas Nr. 883/2004 tiesību normām ir kompetence ģimenes pabalstu nodrošināšanā, bet bērna tēvs šo pabalstu nepieprasa vai arī atsakās no pabalsta saņemšanas, tad ģimenes pabalsti var tikt nodrošināti bērna mātei, kura kopā ar bērnu dzīvo Latvijā. Šajā gadījumā mātei ir jāiesniedz attiecīgs iesniegums Vācijas kompetentajai iestādei," skaidro Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte Rasma Kalniņa.

No situācijas aprakstā sniegtās informācijas var secināt, ka to esat izdarījusi un pašlaik saņemat ģimenes pabalstu no Vācijas. "Ģimenes pabalstu izmaksa mātei varētu tikt pārtraukta, ja saskaņā ar Regulas Nr. 883/2004 tiesību normām Vācijai zudīs/mainīsies kompetence ģimenes pabalstu izmaksā, piemēram, bērna tēvs pārtrauks nodarbinātību Vācijā, vai arī tiesības saņemt ģimenes pabalstus nebūs saskaņā ar Vācijas tiesību aktiem (piemēram, bērns sasniedzis vecumu, no kura Vācijas tiesību akti neparedz ģimenes pabalstu izmaksu). Gadījumā, ja ģimenes pabalstu izmaksa mātei tiek pārtraukta, viņai jāsazinās ar Vācijas kompetento iestādi."

Kas attiecas uz jautājumu par uzturlīdzekļiem, Civillikuma 179. panta pirmā daļa noteic abu vecāku – gan tēva, gan mātes absolūtu pienākumu samērā ar viņu spējām un mantas stāvokli uzturēt bērnu līdz laikam, kad bērns var pats sevi apgādāt. Pienākums gādāt par bērna uzturēšanu neizbeidzas, ja bērns ir šķirts no ģimenes vai nedzīvo kopā ar vienu no vecākiem vai abiem vecākiem. Tas attiecināms arī uz situāciju, ja vecāki un bērns dzīvo dažādās valstīs un/vai saņem sociālos pabalstus. Līdz ar to, ja bērna tēvs uzturlīdzekļus labprātīgi nemaksā, Jums ir jāsniedz prasība tiesā par uzturlīdzekļu piedziņu un vēlāk jāvēršas Uzturlīdzekļu garantiju fondā ar pārrobežu prasību veikt sprieduma izpildi Vācijā. Lielāka ģimenes pabalsta saņemšana vecākus neatbrīvo no pienākuma uzturēt savu bērnu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas