E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9298
Lasīšanai: 3 minūtes

Lai saņemtu dāvinājumu, jānoslēdz dāvinājuma līgums

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. aprīlī, 2016
Arta

Vecs cilvēks (radinieks) ir nolēmis atdāvināt man savu nekustamo īpašumu. Kādas darbības mums ir jāveic, kādi dokumenti nepieciešami un ar kādām izmaksām jārēķinās?

A
atbild:
05. maijā, 2016
Latvijas Notariāts
Anta Maldupe-Krūmiņa, zvērināta notāre

Jums ar radinieku ir jānoslēdz dāvinājuma līgums. Lai to veiksmīgāk izdarītu, ir jādodas pie zvērināta notāra, kurš, iepazīstoties ar dokumentiem un uzklausot Jūsu konkrēto situāciju, sastādīs un apliecinās atbilstošu līgumu, jo dāvinājuma līgumam var tikt pievienots uzlikums vai uzlikts apdāvinātajam kāds pretpienākums, kā arī ar šo līgumu var tikt nodibināts personālservitūts. Ņemot vērā minēto, pēc sarunas ar abiem līgumslēdzējiem tiks rasts labākais risinājums. Konsultācija pie notāra pirms līguma noslēgšanas ir bez maksas.

Mājaslapā latvijasnotars.lv ir norādīts visu Latvijas notāru saraksts, prakses vietu adreses, kontakttālruņi.

Dodoties pie notāra, Jums līdzi ir jāņem personu apliecinoši dokumenti abiem līgumslēdzējiem, nekustamā īpašuma zemesgrāmatu apliecība.

Gadījumā ja nekustamā īpašuma īpašniekam ir laulātais un īpašums ir iegūts laulības laikā, dāvinājuma līguma noslēgšanai būs nepieciešama arī dāvinātāja laulātā piekrišana, izņemot, ja īpašums ir dāvinātāja atsevišķa manta.

Zvērināta notāra atlīdzība par dāvinājuma līguma sastādīšanu, apliecināšanu, nostiprinājuma līgumu zemesgrāmatai tiks aprēķināta saskaņā ar MK 03.09.2013. noteikumiem Nr. 37 “Noteikumi par zvērinātu notāru atlīdzības taksēm un to noteikšanas kārtību”.

Nekustamā īpašuma dāvinājuma līguma gadījumā atlīdzība ir atkarīga no nekustamā īpašuma novērtējuma. Piemēram, ja nekustamā īpašuma novērtējums ir 10000 EUR, tad līguma sastādīšana, apliecināšana, nostiprinājuma lūguma sastādīšana un elektroniska nosūtīšana zemesgrāmatu nodaļai Jums kopā izmaksās aptuveni 172 EUR. Papildus būs jāmaksā valsts un kancelejas nodevas zemesgrāmatā, t.i., kancelejas nodeva par jaunas tiesības nostiprinājumu — 14,23 EUR un par zemesgrāmatu apliecības izsniegšanu — 7,11 EUR; valsts nodeva: bērniem, laulātajiem, vecākiem, brāļiem, māsām, pusbrāļiem, pusmāsām, mazbērniem, mazmazbērniem un vecvecākiem ir 0,5% no nekustamā īpašuma vērtības, citos gadījumos 3% no nekustamā īpašuma vērtības.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas