E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9201
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Veselība

Par zālēm C hepatīta ārstēšanai

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. martā, 2016
miks

Esmu slims ar hepatīta vīrusu C. Vai ir iespēja tikt pie zālēm – vai nu to apmaksu no valsts puses vai nekā? Un ko darīt, jo vēlos tomēr dzīvot, vismaz laiku paildzināt un elementāras zāles, piem., essential, tur tik 30 g jālieto, daudz maksā 9 eiro. Nereāli, jo ar darbu nu arī grūti, un spēks ātri izsīkst, jo vajag lietot zāles vairāk kā pa 1– 3 reizes dienā, jo tas ir cilvēkam, kurš lieto principā profilaktiski vai kad tik ir tāda vajadzība. Bet man to, kā dr. saka, jālieto kā maize, bet man nav. Lietoju tad, kad varu iegādāties, pareti, jo mīnuss tā ir cena un arī daudzums, ko jālieto. Ir stiprākas hepamerc 3000 kaut kāds tāds bija nosaukums, tām ir iedarbība labāka un stiprāka, bet maksa ir iespaidīga, ap 60 eiro, atvainojos, ja tās cenas ir tur man netiešas, bet nu ap to arī ir. Pēdējo reizi to hpmercu 3000 lietoju, kad maksāja 30 Ls, un cenas arī tagad jau augušas. Ko man darīt, kā izdzīvot, jo tā sajūta nolemtība, to nevar izstāstīt, man ir tikai 33 gadi. Ārzemēs, piem., Anglijā, saviem pilsoņiem šī slimība tiek ārstēta bez maksas, cilvēkam dod iespēju eksistēt, dzīvot. Kurš to vai ko līdzīgu ir izcietis, sapratīs. Jautājums, ko darīt, kādi ieteikumi? Paldies.

A
atbild:
10. maijā, 2016
Edīte Brikmane
LV portāls

Latvijā kopš 2016. gada zāles C hepatīta ārstēšanai kompensē pilnā apmērā, ja aknu bojājumi progresē F2, F3 un F4 stadijā.  Zāles iespējams saņemt arī tādā gadījumā, ja aknu fibroze neprogresē, bet ir citas blakus saslimšanas (C hepatīts ir bojājis vēl kādu orgānu).

Tikmēr pacienti, kuriem slimība neprogresē, tiek novēroti bez terapijas uzsākšanas. Arī daudzās citās Eiropas valstīs pastāv medikamentu izrakstīšanas nosacījumi un pacienti ar fibrozi sākuma stadijā tiek novēroti.

Valsts apmaksātai C hepatīta ārstēšanai zāles pieaugušajiem var izrakstīt infektologs vai hepatologs saskaņā ar Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionāra "Latvijas infektoloģijas centrs" vai P. Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas konsīlija slēdzienu.

Vairāk lasiet LV portāla skaidrojumā “Kam ir nodrošināta jaunā C hepatīta terapija”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas