E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 8678
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Ar iesniegumu var vērsties policijā Latvijā

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. janvārī, 2016
Latvijas pilsone

Gaidāmā bērna tēvs ir Bulgārijas pilsonis, bet periodiski strādā Anglijā. Es īslaicīgi biju UK, bet UK izvarošanas rezultātā man ir iestājusies grūtniecība un pašreiz atrodos LV. Kā es varu pieprasīt atbildību no konkrētā vīrieša? Kur jāvēršas (Bulgārijā, UK vai Latvijā?) un kas man jādara, kādi dokumenti, informācija ir nepieciešama, lai piedzītu arī uzturnaudu? Cik tas sarežģīti? Konkrētais vīrietis nevēlas labprātīgi uzņemties atbildību un papīros būt par bērna tēvu. Man ir zināma valsts, kurā vīrietis patstāvīgi dzīvo, dzimšanas datums, pases vārds, uzvārds.

A
atbild:
10. februārī, 2016
Edīte Brikmane
LV portāls

Lai pieprasītu atbildību no vīrieša par nodarīto, Jums jāvēršas Latvijas policijā ar iesniegumu par izvarošanu. Tālāk policija pieņems lēmumu par iesnieguma virzību. Izvarošanas lieta būs kriminālprocess. Savukārt, lai piedzītu uzturlīdzekļus, vispirms civiltiesiskā kārtā ir jānosaka paternitāte. Prasību par paternitātes noteikšanu var apvienot ar prasību piedzīt uzturlīdzekļus. Ja bērna tēvs šobrīd pastāvīgi dzīvo Lielbritānijā, Jūsu ziņā ir izvēlēties, kurā valstī uzsākt tiesvedību – Latvijā vai Lielbritānijā. Abos gadījumos pēc tiesas sprieduma pieņemšanas ir jāpanāk nolēmuma izpilde valstī, kurā dzīvo bērna tēvs.

Šim nolūkam spēkā ir Eiropas Savienības Padomes 2008.gada 18.decembra Regula (EK) Nr.4/2009 par jurisdikciju, piemērojamiem tiesību aktiem, nolēmumu atzīšanu un izpildi un sadarbību uzturēšanas saistību lietā (Uzturlīdzekļu regula). Saskaņā ar Uzturlīdzekļu regulu katrā dalībvalstī ir izveidota centrālā iestāde, kas palīdz pārrobežu  uzturlīdzekļu pieteikumu sagatavošanā un pārsūtīšanā starp Eiropas Savienības dalībvalstīm. Latvijā šādas centrālās iestādes funkcijas izpilda Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācija.

Plašāk par apsvērumiem, kas jāņem vērā, pieņemot lēmumu, kurā valstī uzsākt tiesvedību, izklāstīts LV portāla skaidrojumā  „Viens no vecākiem dzīvo citā ES valstī, uzturlīdzekļus nemaksā. Ko darīt?”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas