E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 8149
Lasīšanai: 6 minūtes

Ja pakalpojums ir saņemts, par to ir jāmaksā

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. oktobrī, 2015
Anastāsija

Labdien. Kā pareizi rīkoties gadījumā, kad daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas apsaimniekotājs atsakās noslēgt ar dzīvokļu īpašnieku apsaimniekošanas līgumu. Parasti Apsaimniekotājs slēdz ar katru no dzīvokļu īpašniekiem apsaimniekošanas līgumu, tādējādi vienojoties par apsaimniekošanas maksas apmēru. Lēmums par apsaimniekošanas maksas apmēru nav pieņemts dzīvokļu īpašnieku kopsapulcē. Apsaimniekotājs, neskatoties uz to, ka ar īpašnieku nav noslēgts apsaimniekošanas līgums, un diemžēl vienošanos par līguma noslēgšanu panākt nav iespējams, ik mēnesi izstāda šim īpašniekam rēķinu par apsaimniekošanas maksu. Vai šie apsaimniekotāja rēķini ir likumīgi un pamatoti? Vai īpašnieks ir tiesīgs nemaksāt šos rēķinus, bet pieprasīt, lai apsaimniekotājs izstāda ik mēnesi rēķinu par konkrētajā mēnesī apsaimniekotāja veikto izdevumu īpašuma uzturēšanas apmaksai atbilstoši šā īpašnieka dzīvokļa īpašumā ietilpstošās kopīpašuma domājamās daļas apmēram (saskaņā ar Dzīvokļu īpašuma likuma 13.pantu). Ja šīm īpašniekam piederošajās telpās atrodas ar māju saistītās komunikācijas (siltummezgls), vai īpašnieks ir tiesīgs izstādīt rēķinus apsaimniekotājam (vai pārējiem īpašniekiem) par telpu, kurās atrodas šīs komunikācijas, nomu? Vai arī īpašniekam šajā gadījumā ir tiesības uz samazinātu apsaimniekošanas maksu vai jebkādiem citiem atvieglojumiem (jo viņam piederošajās telpās atrodas visiem mājas īpašniekiem piederošās komunikācijas, kā rezultātā īpašnieks nevar pilnvērtīgi lietot savas telpas)?

A
atbild:
28. oktobrī, 2015
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Par apsaimniekošanas maksas apmēru dzīvokļu īpašnieki lemj kopsapulcē (klātienē vai aptaujas veidā), un tad šo lēmumu iekļauj koplīgumā ar apsaimniekotāju. Līgumu var noslēgt vai nu ar visiem iedzīvotājiem, kur katrs uz dokumenta parakstās, vai arī  individuāli ar katru dzīvokļa īpašnieku. Taču arī šajos individuālajos līguma eksemplāros ir ietverti sapulcē nolemtie dzīvokļu īpašnieku pienākumi un tiesības un arī apsaimniekotāja pienākumi un tiesības.

Ja dzīvokļu īpašnieki māju nav pārņēmuši savā valdījumā un noslēguši ar apsaimniekotāju pilnvarojuma līgumu, darbojas likuma "Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju" 50.panta septītā daļa: "/../ 7) Valsts dzīvojamās mājas valdītāja vai pašvaldības pienākums ir pārvaldīt dzīvojamo māju līdz tās pārvaldīšanas tiesību nodošanai dzīvokļu īpašnieku sabiedrībai vai ar dzīvokļu īpašnieku savstarpēju līgumu pilnvarotai personai, ja dzīvojamā mājā nav privatizēti visi privatizācijas objekti. Pienākums pārvaldīt dzīvojamo māju valsts dzīvojamās mājas valdītājam vai pašvaldībai ir arī tad, ja dzīvojamā mājā ir privatizēti visi privatizācijas objekti, bet nav sasaukta dzīvokļu īpašnieku kopsapulce saskaņā ar šā likuma 51.panta otro daļu.”

Ja dzīvokļu īpašnieki nav vienojušies par dzīvojamās mājas pārvaldīšanas un apsaimniekošanas kārtību un maksu par to, pārvaldīšanas un apsaimniekošanas darbu tāmi sastāda un maksu par pakalpojumiem aprēķina pārvaldnieks, ievērojot Ministru kabineta noteikumus Nr.1014 "Kārtība, kādā aprēķināma maksa par dzīvojamās mājas pārvaldīšanu un apsaimniekošanu".

Latvijas Nekustamā īpašuma pārvaldnieku asociācijas Vitolds Peipiņš pieļauj situāciju, ka, dzīvokļu īpašnieki tomēr ir kopsapulcē pieņēmuši lēmumu par pilnvarojuma došanu pārvaldniekam, bet nav spējuši vienoties par citiem nosacījumiem. Arī šajā gadījumā mājas apsaimniekotājs/pārvaldnieks nekad neslēgs (viņam nemaz nav tādu tiesību) individuālu apsaimniekošanas līgumu ar katru īpašnieku, ar katru no viņiem vienojoties par apsaimniekošanas maksas apmēru, kas nav saskaņots ar dzīvokļu īpašnieku kopību.

„Tas, ka nav noslēgts līgums ar dzīvokļa īpašnieku, nedod iemeslu nemaksāt, jo Dzīvokļu īpašuma likuma 10.pantā starp citiem dzīvokļa īpašnieka pienākumiem ir noteikts pienākums segt dzīvojamās mājas pārvaldīšanas izdevumus, norēķināties par saņemtajiem pakalpojumiem, kas saistīti ar dzīvokļa īpašuma lietošanu (piemēram, apkure, aukstais ūdens, kanalizācija, sadzīves atkritumu izvešana). Ja dzīvokļa īpašnieks pakalpojumus ir saņēmis, viņam par tiem ir jāmaksā.

Ja dzīvokļa īpašniekam piederošajās telpās atrodas siltummezgls un vēl kādas inženierkomunikācijas, tas nozīmē, ka tās, visticamāk, ir nedzīvojamās telpas ēkas pagrabā, kas savulaik ir privatizētas vai nopirktas, oficiāli fiksējot šo apgrūtinājumu. Ja telpas iegūtas, zinot, ka tur ir šādas inženierkomunikācijas, tad tās varēja arī nepirkt. Ja dzīvokļu īpašnieku kopība sapulcē ar balsu vairākumu (51%) nolemtu, ka nomas maksa par inženierkomunikācijām ir maksājama, tad tas būtu iespējams. Bet viņi tādu lēmumu nekad nepieņems.”

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas