E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 8045
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
2
2

Saistību tiesības ir starp klientu un viesnīcu

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
24. septembrī, 2015
Artūrs

Labdien! Gadījās nepatīkama situācija, devos ceļojumā uz Salacgrīvu un pa nakti paliku viesnīcā. Savu auto novietoju viesnīcas administratora norādītajā vietā. Naktī auto tika nozagts. Papētīju Civillikuma apakšnodaļu par glabājumu. Attiecīgi šajā nodaļā 1995. un 1999.pantā minētā viesnīcniekam jānes atbildība par viesu lietām. Kad griezos pie viesnīcas vadības viņi man norādīja, ka nekādu atbildību nenes, jo, kaut arī stāvvieta atrodas uz viņu zemes, tā tiek iznomāta citam uzņēmumam ar viesnīcas viesu tiesībām tur novietot auto bez maksas. Kā rīkoties šajā situācijā? Vai varu vērsties pret viesnīcu vai šīs stāvvietas nomnieku? Jau iepriekš paldies!

A
atbild:
25. septembrī, 2015

Konkrēto situāciju regulē Civillikuma apakšnodaļa par Viesnīcnieka glabājumu.

Civillikuma 1995.pants nosaka, ka viesnīcnieki, kas pēc savas nodarbošanās uzņem pie sevis ceļotājus, atbild tiem par to ienesto lietu atdošanu.

Civillikuma 1996.pants nosaka, ka tāds viesnīcnieka pienākums rodas pats no sevis, arī bez sevišķas norunas, ar to, ka viesnīcā ar viņa ziņu ienes ceļotāja lietas; sīkāks šo lietu apzīmējums un uzdevums tās uzraudzīt pie tam nav vajadzīgs.

Civillikuma 1998.pants nosaka, ka viesnīcnieks atbild par ceļotāju ienestām lietām, ja vien viņš nepierāda, ka zaudējums ir noticis aiz pašu ceļotāju vai to viesu vai pavadītāju vainas, vai arī no nepārvaramas varas, vai aiz pašu lietu īpašībām. Tāpat viesnīcnieks atbild arī par tām lietām, ko ceļotāji nodevuši viņam vai viņa kalpotājiem pirms ierašanās viesnīcā.

Šajā situācijā starp pusēm, viesnīcas klientu un viesnīcnieku pastāv saistību tiesības. Civillikuma 1402.pants nosaka, ka saistību tiesības rodas vai nu no tiesiska darījuma, vai no neatļautas darbības, vai pēc likuma. Šajā situācijā visticamāk ir bijis noslēgts mutisks tiesisks darījums par glabāšanu. Viesnīcas klientam ir tiesības prasīt līguma izpildi vai zaudējumu atlīdzināšanu, kas ir radušies nepienācīgas līguma izpildes rezultātā. Prasījuma normas ir Civillikuma 1995. un 1996.pants.

Diskutabls ir jautājums par viesnīcas norādi, ka zeme iznomāta citam uzņēmumam. Iespējams, ka tad viesnīca varētu atsaukties uz apstākli, ka teritorija faktiski nemaz neatrodas viņu valdījumā. Taču valdītāji Civillikuma izpratnē var būt vairāki un, ja viesnīcas viesi tur drīkst novietot automašīnas, visticamāk teritorija atrodas arī viņu valdījumā un kalpo ar mērķi viesu automašīnu novietošanai. Šis apstāklis konkrētajā situācijā būtu padziļināti jāanalizē.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas