E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7896
Lasīšanai: 4 minūtes

Par dzīvokļa pabalstu bārenim

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. septembrī, 2015
Ināra!

Bērns bārenis saņēma dzīvokli pēc rindas. Uzrakstīja iesniegumu domes soc. lietu pārvaldei (turpmāk - SLP), lai viņam, atbilstoši likumam un domes saistošiem noteikumiem, piešķirtu dzīvokļa pabalstu, kuru viņš var saņemt līdz 24 g. SLP atteica, jo bērns strādā. Sakiet, lūdzu, ja bērns bārenis strādā vai precējies, vai viņam dzimis bērns... tas ir iemesls dzīvokļa pabalsta saņemšanas atteikumam?

A
atbild:
07. septembrī, 2015
Lidija Dārziņa
LV portāls

Likuma „Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā” 25.2pants paredz dzīvokļa pabalstu bērnam bārenim un bērnam, kurš palicis bez vecāku gādības. Tas ir ikmēneša pabalsts, lai norēķinātos par īri un komunālajiem pakalpojumiem.  Pabalstu piešķir bez ienākumu un materiālo resursu izvērtēšanas līdz 24 gadu vecumam.

Šī norma ieviesta likumā, lai bārenim pēc pilngadības sasniegšanas būtu tiesības īrēt dzīvokli ne tikai savā, bet jebkurā pašvaldībā, taču izdevumus par to sedz tā pašvaldība, kuras bāriņtiesa pieņēmusi lēmumu par bērna ārpusģimenes aprūpi.

Tātad, ja pašvaldība dzīvokli (īres tiesības) bārenim nevar piešķirt, tā maksā pabalstu, taču bārenis var izvēlēties, kur dzīvot, kur īrēt mājokli. Likums arī nosaka: ja bārenis izvēlas saņemt šo pabalstu, viņš zaudē tiesības saņemt palīdzību pašvaldībai piederošas vai tās nomātās dzīvojamās telpas izīrēšanā.

Pašvaldība saistošajos noteikumos nosaka kārtību un normas, kā šis pabalsts – kompensācija par faktiskajiem izdevumiem – tiek aprēķināta.

Ministru kabineta 2005.gada 15.novembra noteikumi Nr.857 par sociālajām garantijām bārenim un bez vecāku gādības palikušam bērnam, kurš ir ārpusģimenes aprūpē, kā arī pēc ārpusģimenes aprūpes beigšanās paredz: pašvaldība likumā "Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā" noteiktajā kārtībā sniedz pilngadību sasniegušajam bērnam palīdzību dzīvokļa jautājuma risināšanā un līdz dzīvojamās telpas piešķiršanai tā pašvaldība, kuras bāriņtiesa pieņēmusi lēmumu par bērna ārpusģimenes aprūpi, sedz ar dzīvojamās telpas īri saistītos ikmēneša izdevumus.

Noteikumos paredzēts: ja pilngadību sasniegušais bērns turpina studijas augstskolā vai koledžā, pašvaldība viņam izmaksā pabalstu ikmēneša izdevumiem, kas nav mazāks par valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmēru (64,03 EUR).

Likumā 25.pants paredz vēl vienu dzīvokļa pabalstu. Atbilstoši Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 35.panta pirmajai daļai to piešķir, izvērtējot personas (ģimenes) ienākumus un materiālo stāvokli. Savukārt jau minēto 25.²pantā paredzēto dzīvokļa pabalstu var saņemt tikai bārenis. Šajā gadījumā netiek vērtēti ne ienākumi, ne materiālais stāvoklis. Saņemt iespējams tikai vienu no šiem pabalstiem.

Sociālā dienesta lēmumu var apstrīdēt pašvaldības domē, kā arī pārsūdzēt Administratīvajā tiesā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas