E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7069
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Par paternitātes pieņēmuma apstrīdēšanu

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
28. aprīlī, 2015
Dace

Labdien! Vēlētos uzzināt, vai es varu iesniegt prasību paternitātes pieņēmuma apstrīdēšanai? Biju šķīrusies no sava vīra, bet nepagāja tās dienas, cik vajadzēja, pirms šķiršanās biju citās attiecībās, bet vēl nebiju šķīrusies, pieteicās mums meitiņa, kurai jau ir 3 gadi, un tagad bērnu tēvs ir aizgājis no mums, pat nevaru viņu iesūdzēt uz alimentiem. Ko man tagad darīt?

A
atbild:
15. maijā, 2015
Edīte Brikmane
LV portāls

Civillikuma 149.panta otrā daļa noteic, ka paternitātes pieņēmumu bērna māte var apstrīdēt divu gadu laikā no dienas, kad viņa uzzināja, ka bērns nav cēlies no viņas vīra. Parasti divu gadu termiņu rēķina no bērna piedzimšanas brīža. Tomēr, ja varat tiesā pierādīt, ka līdz šim nezinājāt, ka Jūsu vīrs nav bērna tēvs un likumā noteiktais divu gadu termiņš nav beidzies, paternitātes pieņēmumu varbūt izdosies apstrīdēt. Situācija būtu vienkāršāka, ja Jūs vispirms veiktu DNS ekspertīzi. Analīžu rezultāti apliecinās, ka bērna dzimšanas apliecībā ierakstītais vīrietis nav bioloģiskais tēvs un, pamatojoties uz šo pierādījumu, Jūs vai Jūsu bijušais vīrs varēsiet sniegt prasību tiesā par paternitātes pieņēmuma apstrīdēšanu divu gadu laikā no brīža, kad būs saņemti DNS rezultāti.

Pašreizējā situācijā bērna juridiskais tēvs ir Jūsu bijušais vīrs un uz viņu gulstas pienākums gādāt par bērna uzturu, līdz ar to Jūs varat sniegt prasību tiesā par uzturlīdzekļu piedziņu no bijušā vīra.

Vairāk lasiet LV portāla e-konsultācijā par līdzīgu jautājumu „Paternitātes pieņēmumu var apstrīdēt tiesā”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas