E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7044
Lasīšanai: 2 minūtes

Par termināļa čeka izsniegšanu

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
25. aprīlī, 2015
Dita

Vai, norēķinoties ar karti, pārdevējam obligāti jāizsniedz transakcijas čeks no termināla?

A
atbild:
11. maijā, 2015
Lidija Dārziņa
LV portāls

POS termināļa čeks nav darījumu apliecinošs dokumets. Maksājumu karšu apstrādes termināļa čeks  tikai apliecina, ka darījums ir veikts ar karti. Saņemot samaksu ar kredītiestādes izdotām maksājumu kartēm, izmantojot POS termināli, saņemtā samaksa ir obligāti reģistrējama kases aparātā, jo POS terminālis ir tikai elektroniska ierīce, kas nodrošina kredītiestādes izdoto maksājumu karšu pieņemšanu tirdzniecības vietā.

Ministru kabineta 2007.gada 2.maija noteikumu Nr.282 32.punktā noteikts: kases aparāta, kases sistēmas, specializētās ierīces vai iekārtas lietotājs nodrošina darījuma un par to saņemtās samaksas skaidrā naudā, ar maksājumu kartēm vai citiem maksājuma apliecinājumiem (dāvanu kartes, čeki, taloni un tamlīdzīgi apliecinājumi par to, ka tiek veikts norēķins par darījumu) reģistrēšanu, kases čeka (ar rekvizītiem, kas kases čekam noteikti normatīvajos aktos par nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanas elektronisko ierīču un iekārtu tehniskajām prasībām, bet taksometra skaitītājiem – normatīvajos aktos par pasažieru pārvadāšanu ar vieglajiem taksometriem) izdrukāšanu un izsniegšanu darījuma partnerim.

Tātad par darījumiem saņemtā samaksa skaidrā naudā, ar maksājumu kartēm vai citiem maksājuma apliecinājumiem jāreģistrē kases aparātā, kases sistēmā, specializētajā ierīcē vai iekārtā, darījuma partnerim izsniedzot kases čeku.

Tirgotājam jāievēro maksājumu karšu nozares drošības standarti. Kredītiestādes noteikumos un instrukcijās tirgotājiem norēķinu karšu pieņemšanā, piemēram, var būt norāde, ka pēc darījuma veikšanas tirgotājam jāatdod kartes īpašniekam termināļa čeka kopija vai otrais čeks (vai darījuma atteikuma čeks).

Tirgotājam ir jānodrošina, lai karšu lietotāju nepaņemtie čeki un kvītis nenonāk trešo personu rīcībā.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas