E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6636
Lasīšanai: 2 minūtes

Jāskatās, kas rakstīts spriedumā

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. martā, 2015
Zane

Labdien! Vēlos uzzināt Jūsu viedokli šādā gadījumā. 2011.gadā tiesa piesprieda maksāt uzturlīdzekļus 70 Ls. Pēc tiesas lēmuma arī tika maksāti alimenti 100 eiro apmērā katru mēnesi. Bet, cik zināms, 2015.gadā tika pacelta minimālā alga. Cik liela summa tad ir jāmaksā, sākot no 2015.gada, ja 2011.gadā ir tiesas lēmums, ka katru mēnesi ir jāmaksā 70 Ls jeb 100 eiro, bet tagad sanāk, ka 108 eiro. Vai šajā gadījumā ir jāņem vērā tiesas spriedums no 2011.gada vai arī jāvēršas atkal tiesā, lai maina šo spriedumu?

A
atbild:
27. martā, 2015
Edīte Brikmane
LV portāls

Šai gadījumā jāskatās precīzi, kas rakstīts tiesas sprieduma rezolutīvajā daļā. Piemēram, ja nolemts piedzīt uzturlīdzekļus bērna uzturam Ls 70 mēnesī ar piebildi, ka ikmēneša uzturlīdzekļu apmērs nevar būt mazāks par Ministra kabineta noteikto minimālo apmēru, jauna prasība tiesā nav jāceļ. Tā kā minimālais uzturlīdzekļu apmērs tiek aprēķināts, ņemot vērā valstī noteikto minimālo darba algu un bērna vecumu, pieaugot minimālajai algai vai bērnam sasniedzot 7 gadu vecumu, automātiski pieaug arī tiesas spriedumā noteiktais uzturlīdzekļu apmērs.

Taču dažkārt tiesas spriedumā ir noteikts maksāt fiksētu summu, kas sprieduma taisīšanas brīdī bija attiecīgie procenti no minimālās darba algas. Tad gan jāceļ tiesā jauna prasība par uzturlīdzekļu apmēra palielināšanu.  

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 292 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas