E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5687
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Ģimene

Trīspusējā paternitātes atzīšana

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. novembrī, 2014
Tīna

Sapazinos ar vīrieti, ar kuru šobrīd dzīvojam kopā nu jau vairāk kā gadu, dzīvojam ārzemēs. Situācija ir tāda, ka oficiāli viņš joprojām nav šķīries. Šobrīd ir doma beidzot nokārtot oficiāli šķiršanos, bet situāciju sarežģī fakts, ka viņa ex kundze ir palikusi stāvoklī un drīzumā jau dzemdēs. Pēc Latvijas likumiem sanāk, ka juridiskais vīrs automātiski tiek rakstīts kā tēvs, arī ja paspētu nokārtot šķiršanos pirms bērna dzimšanas. Kā ieteiktu tagad rīkoties, jo visas puses piekrīt, ka bērna tēvs ir cits, nevis juridiskais tēvs. Obligāti jātaisa DNS tests vai arī var kā vienkāršāk to nokārtot?

A
atbild:
24. novembrī, 2014
Edīte Brikmane
LV portāls

 Saskaņā ar Civillikuma 146.panta otro daļu par bērna tēvu, kurš piedzimis sievietei ne vēlāk kā 306.dienā pēc laulības šķiršanas, uzskatāms bērna mātes vīrs (paternitātes pieņēmums). Taču paternitātes pieņēmums nav spēkā, ja paternitāte atzīta Civillikuma 155.panta astotajā daļā noteiktajā kārtībā, proti, ja, reģistrējot bērna piedzimšanu, bērna māte, bērna mātes bijušais vīrs un bērna bioloģiskais tēvs personiski iesniedz kopīgu iesniegumu dzimtsarakstu nodaļā vai dzimtsarakstu nodaļai adresētu iesniegumu, uz kura notariāli apliecināts iesniedzēju paraksta īstums. 

Ja tas netiek izdarīts, paternitātes pieņēmumu iespējams apstrīdēt tikai tiesā divu gadu laikā no brīža, kad bērna māte vai viņas vīrs uzzināja, ka bērns nav cēlies no viņa.

Vairāk lasiet LV portāla skaidrojumā „Trīspusēja paternitātes atzīšana”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas