E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4791
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Ekonomika
4
4

Savu gleznu pārdošana internetā

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. jūlijā, 2014
Anna Tori

Labdien! Es gleznoju kā amatiere, tas ir mans hobijs, un es gribētu pārdot savas gleznas caur ārzemju interneta portāliem. Gleznas ir jaunas, nav 50 gadu vecas. Tas nozīmē, ka man pašai būs jāsūta sava glezna, izmantojot vietējas sūtījumu pārvadāšanas kompānijas, piemēram, UPS. Sakiet, lūdzu, vai pirms vēršanās sūtījumu pārvadāšanas kompānijā ar savu gleznu, man ir jāinformē par to vismaz viena Latvijas iestāde, vai ir jāsaņem vismaz kaut kāda atļauja Latvijas teritorijā gleznas pārdošanai ārzemēs?

A
atbild:
17. jūlijā, 2014
Vineta Vilcāne
speciāli LV portālam

Ekonomikas ministrijā norāda, ka, spriežot pēc jautājumā norādītā situācijas apraksta, atsevišķa atļauja nav nepieciešama.

Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas (VKPAI) atļauja gleznas izvešanai ir nepieciešama, lai izvestu par 50 gadiem vecāku gleznu, kas nepieder tās autoram, un vienlaikus gleznas vērtība pārsniedz 426 eiro (vērtību šai gadījumā noteiks pārdošanas cena interneta veikalā). Ja glezna neatbilst šiem nosacījumiem, izvešanai no Latvijas nav nepieciešama Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas vai Kultūras ministrijas atļauja.

Ministrijā norāda, ka vienlaikus praksē dažreiz ir bijuši gadījumi, kad pie izvešanas muitai ir radušās šaubas, vai patiesi glezna neatbilst šiem nosacījumiem. Šādā gadījumā līdz VKPAI viedokļa saņemšanai muita var aizturēt gleznas izvešanu.

Ja vēlas novērst pilnīgas šaubas, ir iespējams lūgt VKPAI izsniegt izziņu uzrādīšanai muitā, ka mākslas darba izvešanai nav nepieciešama atļauja. Izziņa nav obligāta, bet tā var atvieglot muitas formalitātes šaubu gadījumos.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas