E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 3281
Lasīšanai: 2 minūtes

Darba devēja pienākums ir izskaidrot algas aprēķinu

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. decembrī, 2013
Zane Ģiptere

1) Mēneša darba stundu kopējam skaitam ir jābūt 8* d.d. skaits? Un darba dienās iekritušie sarkanie datumi skaitās ārā no mēneša kopējo darba stundu skaita? 2) Ja es strādāju slīdošu darba grafiku (pa 12h/dienā), tātad algas lapiņā ir jāuzrādās, piem., 15 darba dienas un stundu skaitam, kas atbilst nostrādātām pilnām (12h) dienām? 3) Ja man algas lapiņā ir uzrādīts tikai dienu skaits, kas atspoguļo dienu skaitu pa 8h - ko un kam es varu pieprasīt, lai pārliecinātos, ka man par visu ir pienācīgi aprēķināts? 4) Ja ir bonusu sistēma, tad taču arī tas ir jāuzrāda algas lapiņās, vai ne?

A
atbild:
03. decembrī, 2013
Lidija Dārziņa
LV portāls

Darba devējam, izmaksājot darba algu, ir pienākums darbiniekam rakstveidā izsniegt darba samaksas aprēķinu, tā saukto algas lapiņu. Šādu kārtību nosaka Darba likuma 71.pants,  kurā teikts: izmaksājot darba samaksu, darba devējs izsniedz darba samaksas aprēķinu, kurā norādīta izmaksātā darba samaksa, ieturētie nodokļi un veiktās valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, kā arī nostrādātās stundas, tajā skaitā virsstundas, nakts laikā un svētku dienās nostrādātās stundas.

Turklāt arī Darba likuma 137.panta  “Darba laika uzskaite” pirmajā daļā noteikts, ka darba devēja pienākums ir precīzi uzskaitīt visas darbinieka nostrādātās stundas kopumā, kā arī atsevišķi norādīt virsstundas, nostrādātās stundas naktī, nedēļas atpūtas laikā un svētku dienās.

Pēc darbinieka pieprasījuma darba devējam ir pienākums izskaidrot informāciju algas lapiņā, proti, lai darbinieks zinātu, kā veidojusies darba samaksa. Tātad Jūs to varat prasīt izskaidrot grāmatvedībā.

Ja Jūs neapmierina darba devēja sniegtā informācija, varat izmantot iespēju griezties Valsts darba inspekcijā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas