E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14113
Lasīšanai: 2 minūtes

Vai Latvijā var ievest sēklas

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. martā, 2018
Eliza

Vai ir atļauts Latvijā ievest sēklas kā suvenīru? Stāvot sekcijā, nevienam tās neizmantojot. Un, lai gan tas notika 2006. gadā, kā TVNET varēja pasūtīt internetā sēklas, ja tas ir nelegāli?

A
atbild:
28. martā, 2018
Zemkopības ministrija
Rūta Rudzīte, sabiedrisko attiecību speciāliste

Eiropas Savienības (ES) teritorijā notiek brīva preču, tai skaitā arī sēklu, aprite, jo starp dalībvalstīm nepastāv muitas kontrole. Šķirnēm, kuru sēklas ir pieejamas kopējā ES tirgū, ir jābūt iekļautām dalībvalsts vai Eiropas Savienības kopējos šķirņu katalogos, un sēklām attiecīgi ir jābūt sertificētām vai pārbaudītām kā standartsēklām.

Saskaņā ar Sēklu un šķirņu aprites likuma 17. panta nosacījumiem no valstīm, kuras nav ES dalībvalstis, bez papildu nosacījumiem drīkst ievest sēklas personiskām vajadzībām nelielā daudzumā, kuras saskaņā ar normatīvajiem aktiem neapliek ar muitas nodokli, kā arī tādu augu sugu sēklas, kuras nav minētas normatīvajos aktos par sēklaudzēšanu un sēklu tirdzniecību.

Sēklu iegāde interneta veikalos nav aizliegta, taču pašam pircējam ir jāseko līdzi, ko viņš iegādājas. Sēklas vajadzētu iegādāties iepakojumā, kas marķēts ar oficiālo etiķeti vai saiņotāja etiķeti. Gan uz oficiālās etiķetes, gan saiņotāja etiķetes jābūt atsaucei uz Eiropas Savienības tiesību aktiem (var lietot “ES tiesību akti”), uz oficiālās etiķetes jābūt sertificētājinstitūcijas un valsts nosaukumam vai to abreviatūrai, sēklu partijas numuram, sugai, šķirnei, kategorijai utt. Savukārt uz saiņotāja etiķetes jābūt saiņotāja vārdam, uzvārdam vai nosaukumam un adresei, sugai, šķirnei, kategorijai, saiņotāja piešķirtam atsauces numuram utt.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas