E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13234
Lasīšanai: 3 minūtes

Darbinieks var prasīt izsniegt algas lapiņu

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. novembrī, 2017
Dāvis

Sveiki! Strādājot summēto darba laiku apsardzes firmā "Acteks v" gan dienas, gan nakts stundas 13 h ilgumā, darba devējs neizmaksā pilnu darba algu. Jautājot priekšniekam, kādēļ tiek novilkta daļa algas, viņš atbild, ka atpūtas laika dēļ – 4 x 15 min., kas par 1 maiņu rada 1 nakts stundu. Bet šīs stundas laikā es nedrīkstu pamest darbavietu un 30 min. pārtraukumā es nedrīkstu iet, jo neatļauj. Pieprasot algas lapiņu, lai pārliecinātos par nostrādātajām darba stundām, tā netiek izsniegta. Priekšnieks nenāk pretī, rakstīju uz VDI, no viņiem arī nav atbildes. Kāda būtu pareizā rīcība?

A
atbild:
17. novembrī, 2017
Zaida Kalniņa
LV portāls

Pārtraukumu piešķiršanu regulē Darba likuma 145. pants:

“Ikvienam darbiniekam ir tiesības uz pārtraukumu darbā, ja viņa dienas darba laiks ir ilgāks par sešām stundām. Pārtraukumu piešķir ne vēlāk kā pēc četrām stundām no darba sākuma. Pārtraukuma ilgumu nosaka darba devējs pēc konsultēšanās ar darbinieku pārstāvjiem, taču tas nedrīkst būt īsāks par 30 minūtēm. Ievērojot darba drošības un veselības aizsardzības principus, darba koplīgumā var noteikt citu pārtraukuma piešķiršanas kārtību. Pārtraukumu neieskaita darba laikā, ja darba līgumā vai darba koplīgumā nav noteikts citādi.

Pārtraukuma laikā darbiniekam ir tiesības atstāt savu darba vietu, ja darba līgumā, darba koplīgumā vai darba kārtības noteikumos nav noteikts citādi. Aizliegumam pārtraukuma laikā atstāt darba vietu jābūt pietiekami pamatotam. Ja pārtraukuma laikā darbiniekam ir noteikts aizliegums atstāt savu darba vietu un darbinieks šo laikposmu nevar izmantot pēc sava ieskata, šāds pārtraukums ieskaitāms darba laikā.”

Savukārt pienākumu, izmaksājot darba algu, darbiniekam rakstveidā izsniegt darba samaksas aprēķinu, tā saukto algas lapiņu, nosaka no 2010. gada Darba likuma 71. pantā darba devējam noteikts pienākums:  

„Izmaksājot darba samaksu, darba devējs izsniedz darba samaksas aprēķinu, kurā norādīta izmaksātā darba samaksa, ieturētie nodokļi un veiktās valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, kā arī nostrādātās stundas, tajā skaitā virsstundas, nakts laikā un svētku dienās nostrādātās stundas. Pēc darbinieka pieprasījuma darba devējam ir pienākums šo aprēķinu izskaidrot.”

Jums var ieteikt, atsaucoties uz minētajiem DL pantiem, vērsties pie darba devēja ar iesniegumu un prasīt aprēķināt darba samaksu atbilstoši Darba likuma regulējumam, kā arī prasīt darba devējam algas lapiņu izsniegšanu. Vienlaikus iesniegumā var minēt par griešanos Valsts darba inspekcijā, ja darba devējs turpinās pārkāpt darbinieka tiesības.

Ja darba devējs šo aicinājumu ignorē, var vērsties Valsts darba inspekcijā ar sūdzību, klāt pievienojot darba devējam iesniegto iesniegumu apliecinājumam par situācijas risinājuma mēģinājumiem darbavietā. Konsultatīvie tālruņi: 67186522; 67186523. Anonīmais uzticības tālrunis: 67312176.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 72 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas