E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13193
Lasīšanai: 2 minūtes

Ja jāstrādā svētku dienā un brīvdienā

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. novembrī, 2017
Sintija

Labdien! Sakiet, lūdzu, kā ir ar svētku darba laiku tiem, kas strādā privātajā sektorā, maiņās, 12 stundas pēc kārtas (8.00–20.00), skaistumkopšanas pakalpojumu jomā. Vai tā var būt, ka 17.11. ir standarta darba laiks, 18.11. ir saīsināts par 2h, savukārt 20.11. nav ne brīvdienas, ne saīsināta darba laika? Darba līgumā nekas nav minēts par svētku dienu darba laikiem.

A
atbild:
17. novembrī, 2017
Zaida Kalniņa
LV portāls

Saskaņā ar likuma "Par svētku un atceres dienām" 1. pantu gadījumā, ja 18. novembris iekrīt sestdienā vai svētdienā, nākamo darbdienu nosaka par brīvdienu. Tāpēc 20. novembris šogad būs atpūtas diena, un juridiski tas attiecas gan uz valsts pārvaldē strādājošajiem, gan komercstruktūrās strādājošajiem.

Ja Jūsu darbavietā, kas, kā norādāt, ir skaistumkopšanas nozarē, un var pieņemt, ka Jums ir summētā darba laika uzskaite, šīs dienas ir noteiktas kā darba dienas, tad atbilstoši Darba likuma 144. panta otrajai daļai nodarbināt darbinieku svētku dienā nav aizliegts, taču tad tam ir jāpiešķir atpūta citā nedēļas dienā vai jāizmaksā atbilstoša atlīdzība.

Darba likuma 68. pants paredz, ka darbiniekam, kas veic darbu svētku dienā, jāsaņem piemaksa ne mazāk kā 100 procentu apmērā no viņam noteiktās stundas vai dienas algas likmes.

Ja Jums ir jāstrādā 20. novembrī, kas  ir brīvdiena, tad par to darba devējam jāmaksā nolīgtā darba alga, bet papildu samaksa nav jāveic.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas