E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12700
Lasīšanai: 3 minūtes

Saņemot uzteikumu, jāvērtē pamatojums, svarīgs arī uzteikuma termiņš

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. septembrī, 2017
Lelde

Šodien saņēmu darba devēja uzteikumu, jo slimības lapa turpinās ilgāk par 26 nedēļām (no 27. februāra). Ārstējošā ārste nenoslēdza slimības lapu, jo bija nepieciešami papildu izmeklējumi. Uz izmeklējumiem varēju pierakstīties tikai uz 6. septembri. Lai varētu pagarināt slimības lapu, nepieciešamie dokumenti un izraksti augusta sākumā ir iesniegti VDEĀVK. Slimošanas laikā slimnīcā esmu ārstējusies 3 reizes. Kā rīkoties, jo darbu vēlos saglabāt un šī ir mana pirmā slimošanas reize daudzo darba gadu laikā? Saslimšanu atklāja arodārsts obligātajā veselības pārbaudē, uz kuru nosūtīja darba devējs.

A
atbild:
06. septembrī, 2017
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba likums nosaka, ka, uzteicot darba līgumu, darba devējam ir pienākums rakstveidā paziņot darbiniekam par tiem apstākļiem, kas ir darba līguma uzteikuma pamatā.  Tātad Jums ir jāvērtē, kāds ir uzteikumā minētais likumīgais pamatojums.

Atbilstoši uzteikuma pamatojumam svarīgi ir ievērot uzteikuma termiņus: darba devējam, uzteicot darba līgumu, jāievēro šādi termiņi:

  • nekavējoties — ja darba līgums tiek uzteikts šā likuma 101. panta pirmās daļas 2., 4. vai 7. punktā noteiktajos gadījumos;
  • 10 dienas — ja darba līgums tiek uzteikts šā likuma 101. panta pirmās daļas 1., 3., 5. vai 11. punktā noteiktajos gadījumos;
  • viens mēnesis — ja darba līgums tiek uzteikts šā likuma 101. panta pirmās daļas 6., 8., 9. vai 10. punktā noteiktajos gadījumos.

DL 101. panta pirmās daļas 11. punkts nosaka, ka Darba devējam ir tiesības rakstveidā uzteikt darba līgumu, ja darbinieks pārejošas darbnespējas dēļ neveic darbu vairāk nekā sešus mēnešus, ja darbnespēja ir nepārtraukta, vai vienu gadu triju gadu periodā, ja darbnespēja atkārtojas ar pārtraukumiem, šajā laikā neieskaitot grūtniecības un dzemdību atvaļinājumu, kā arī darbnespējas laiku, ja darbnespējas iemesls ir nelaimes gadījums darbā, kura cēlonis saistīts ar darba vides faktoru iedarbību, vai arodslimība.

No jautājumā norādītās informācijas var pieņemt, ka atzinums par Jūsu veselības stāvokli vēl nav saņemts. Tādējādi Jums var ieteikt klātienē informēt darba devēju par situāciju ar Jūsu darbnespēju un vienoties par turpmāko.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas