E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12696
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1

Ar dzīvokli funkcionāli saistīti zemes gabali veido nekustamā īpašuma kopību

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. septembrī, 2017
Signe

Labdien! Vēlos pārdot dzīvokli daudzdzīvokļu mājā, kas divtūkstošo gadu sākumā uzbūvēta uz diviem zemes gabaliem, tādēļ dzīvoklim ir piederošas divas kopīpašuma domājamās daļas. Katrai daļai ir savs kadastra numurs. Dzīvoklis kopā ar vienu no domājamajām daļām ir bijis mans vienīgais nekustamais īpašums, kur esmu arī reģistrēta vairāk nekā desmit gadus. Otra domājamā daļa iegādāta no Rīgas domes šogad, pirms tam es to nomāju. Jautājumi: 1) Vai šādu darījumu likuma izpratnē var uzskatīt par saimniecisku darbību, jo pārdodamais objekts sastāv no 3 īpašumiem, kur katram ir savs kadastra numurs? 2) Vai uz šādu darījumu attiecas IIN, ja neplānoju gada laikā naudu ieguldīt funkcionāli līdzīga īpašuma iegādei?

A
atbild:
22. septembrī, 2017
Valsts ieņēmumu dienests
Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa, sabiedrisko attiecību speciāliste

Ar iedzīvotāju ienākuma nodokli neapliek ienākumu no nekustamā īpašuma atsavināšanas, kas nodokļa maksātāja īpašumā (no dienas, kad attiecīgais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā) ir ilgāk par 60 mēnešiem un pēdējos 60 mēnešus līdz nekustamā īpašuma atsavināšanas dienai ir bijis maksātāja vienīgais nekustamais īpašums.

Ja tiek atsavināts nekustamais īpašums, ko veido ēka vai būve un zeme, uz kuras atrodas ēka vai būve, bet uz šo zemi īpašuma tiesības iegūtas un zemesgrāmatā nostiprinātas vēlāk nekā uz ēku vai būvi, tad par nekustamā īpašuma iegādes brīdi uzskata dienu, kad ēka vai būve ierakstīta zemesgrāmatā.

Pēc jautājumā sniegtās informācijas secināms, ka abi zemes gabali ir funkcionāli saistīti ar dzīvokli un veido nekustamā īpašuma kopību. Ņemot vērā minēto, par nekustamā īpašuma iegādes dienu uzskata dienu, kad dzīvoklis bija ierakstīts zemesgrāmatā.

Tādējādi, ja dzīvoklis bija personas īpašumā zemesgrāmatā reģistrēts ilgāk par 60 mēnešiem un pēdējos 60 mēnešus līdz tā pārdošanas dienai bija personas vienīgais nekustamais īpašums, ienākums no nekustamā īpašuma pārdošanas nav apliekams ar iedzīvotāju ienākuma nodokli.

Attiecībā uz saimnieciskās darbības kritērijiem paskaidrojam: ja nekustamā īpašuma pārdevējs nav reģistrējies kā saimnieciskās darbības veicējs un nekustamais īpašums, kura kopību veido dzīvoklis un tam piekritīgie zemes gabali, netiek pārdots saimnieciskās darbības ietvaros, minētais darījums nebūs kvalificējams kā saimnieciskās darbības veikšana.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas