E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12266
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Nodokļu atvieglojumi, ja alga norādīta neto

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
29. jūnijā, 2017
Irēna

Labdien! Man ir tāda situācija, ka darba alga darba līgumā ir norādīta neto. Esmu tam piekritusi, parakstot darba līgumu. Jautājums – vai ir likumīgi, ja es noņemšu apgādājamos, bet pēc tam nākamgad iesniegšu deklarāciju nodokļu pārrēķinam? Paldies!

A
atbild:
07. jūlijā, 2017
Valsts ieņēmumu dienests
Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa, sabiedrisko attiecību speciāliste

Izdarot atzīmi elektroniskajā algas nodokļa grāmatiņā par konkrēto darba devēju kā galveno ienākuma gūšanas vietu, konkrētais darba devējs personai piemēros mēneša neapliekamo minimumu un  iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojumus. Ja fiziskā persona algas nodokļa grāmatiņā nebūs veikusi atzīmi un norādījusi darba devēju kā galveno ienākuma gūšanas vietu, darba devējs darbinieka darba algai nav tiesīgs piemērot mēneša neapliekamo minimumu un iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojumus. Savukārt, ja darba devējs fiziskai personai nebūs piemērojis mēneša neapliekamo minimumu un  iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojumus, fiziskā persona par attiecīgā taksācijas gada laikā ienākuma gūšanas vietā nepiemēroto mēneša neapliekamo minimumu un iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojumiem var iesniegt Valsts ieņēmumu dienestā gada ienākumu deklarāciju, lai atgūtu pārmaksāto iedzīvotāju ienākuma nodokli.

Gada laikā piemērot vai nepiemērot nodokļa atvieglojumus, izdarot atzīmi algas nodokļa grāmatiņā, ir nodokļu maksātāja tiesības, nevis pienākums. Tādējādi jautājumā minētajā situācijā netiks pārkāpti nodokļu normatīvie akti, ja algas nodokļa grāmatiņā nebūs atzīmēta galvenā ienākumu gūšanas vieta vai apgādājamās personas, bet nodokļa atvieglojums tiks piemērots, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas