E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12250
Lasīšanai: 2 minūtes
20
20

Akorda alga

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
27. jūnijā, 2017
Ineta

Labdien! Sakiet, vai darba devējs ir tiesīgs uzrādīt darba lapiņā nepareizās stundas darbiniekam, līdz ar to nemaksāt minimālo algu, darba līgumā ir rakstīts – akorda alga, bet rakstīt – pilna darba diena, tātad tas ir 8 stundas dienā. Vai varu vērsties darba inspekcijā ar iesniegumu?

A
atbild:
29. jūnijā, 2017
Zaida Kalniņa
LV portāls

Par darba laika uzskaiti uzņēmumā atbild darba devējs. Šāda kārtība ir noteikta darba likuma 137. pantā, darba devējam uzliekot pienākumu precīzi uzskaitīt katra darbinieka nostrādātās stundas kopumā, kā arī atsevišķi virsstundas, darbu nakts laikā, nedēļas atpūtas laikā un svētku dienās nostrādātās stundas.

Ja darbiniekam darba līgumā ir nolīgta akorda alga, to aprēķina atbilstoši izdarītā darba daudzumam, kas paveikts normāla darba laika ietvaros (40 stundas nedēļā jeb 160 stundas četru nedēļu periodā). Proti, ja vienas sērkociņu kastītes salikšana maksā, piemēram, 15 centus, tad algu darbinieks saņems par padarīto darbu. Akorda algas noteikšanas gadījumā darba devējam ir jāprot pareizi aprēķināt padarītā darba (veiktās operācijas) izcenojumu, lai neveidotos situācija, ka, nostrādājot visas mēnesī noteiktās darba stundas, darbiniekam aprēķinātā darba alga ir mazāka par minimālo noteikto. Ja aprēķinātais izcenojums par darbu tomēr ir neliels, darba devējam jādod darbiniekam darbs ar augstāku izcenojumu.

Tomēr, ja aprēķinātā darba alga ir mazāka par minimālo, darba devējam tā ir jāpalielina atbilstoši MK noteikumu Nr. 656 "Noteikumi par minimālās mēneša darba algas apmēru normālā darba laika ietvaros un minimālās stundas tarifa likmes aprēķināšanu" 7. punktam, kas paredz aprēķināto darba algu palielināt par starpību starp to un minimālo darba algu.

Ja Jums ir iebildumi par darba devēja aprēķināto samaksu, Jums ir tiesības vērsties pēc konsultācijas vai ar iesniegumu Valsts darba inspekcijā.

Labs saturs
20
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas